Tegelbruket – Örebros nästa mötesplats för ungdomar
Reportage måndag, mars 18th, 2013För lite mer än två veckor sedan hade Tegelbruket i Markbacken sin invigning. Själva idéen för Tegelbruket kom upp under 2009, där tanken var att skapa en mötesplats för Örebros äldre ungdomar och unga vuxna, mellan 16-25 år. Beslutet att genomföra idéen togs av kommunstyrelsen under 2010 och efter det var arbetet för att bygga Tegelbruket mycket aktivt. Sensus och KFUM är båda huvudmän i föreningen Tegelbruket, som har delaktighet och inflytande i sin vision.
Vad definierar föreningen som mötesplats? Som exempel finns ett bibliotek med fokus på ungdomar. Biblioteket har ett samarbete med Örebro stadsbibliotek, vilket gör att Tegelbruket har tillgång till alla böcker på resterande bibliotek i Örebro och vice versa. Dessutom kan man boka datorer och surfplattor, eller få internettillgång med sin egen dator eller surfplatta. Tegelbruket har ett eget café, där en lunchbuffé serveras vardagligen. Brödet som serveras är bakat i Tegelbrukets egna kök, där de endast bakar med närproducerade och ekologiska produkter. Örebro klätterklubb är en av de föreningar som bosatt sig i en av Tegelbrukets gymnasiksalar, där de driver sin verksamhet. Ett av rummen kallas för ”multirummet”, där spelningar, dansuppvisningar och workshops kommer att hållas.
Trots att Tegelbruket satt en åldersgräns för de som kan bidra till verksamheten, finns det en fritidsklubb för dem mellan årskurs 4-6. Tegelbruket satsar på att kunna stötta barnen att utveckla sina intressen, där de erbjuds att testa på t.ex. dans, teater eller att vara med i Tegelbrukets filmklubb. Tegelbruket har bl.a FN:s barnkonvention som ledstjärna, vilket de beskriver väl på deras hemsida: ”Vår vision är att skapa en plats i Örebro där staden kan mötas. Där alla människor ges möjlighet att växa och utvecklas till sin fulla potential. En mötesplats där alla känner sig inkluderade och uppskattad för den de är oavsett bakgrund.”
En av Tegelbrukets huvudansvariga är Unnur Tryggvadóttir, som vidare bekräftar Tegelbrukets visioner och ledstjärnor.
”Om ungdomarna vill ha någonting som vi inte redan har, så måste vi se till att det finns. Vi styrs av ungdomarnas inflytande och efterfrågan. Det här ska vara ungdomarnas arena.”
Inför invigningen av Tegelbruket skedde en stor mängd reklam, för att locka så många som möjligt att få en inblick i deras verksamhet.
”Det vi önskade var att vi skulle få en mix av människor från alla åldersgrupper, och så blev det. Vi ville att så många som möjligt skulle delta i aktiviteterna idag. Vi har haft mycket fokus på våran multihall där vi haft dansuppvisningar, workshops och konserter, som tillsammans har bildat en sorts mini-festival.”
Responsen för Tegelbruket har varit blandad, men mestadels positiv. Det negativa som påpekats är att många betvivlar mötesplatsens tillgänglighet för alla, rent resursmässigt. Tegelbruket har i dagsläget en stor mängd aktiviteter och möjligheter, så det finns mycket som talar för Tegelbrukets framgångar.
—
John Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion