Hem » Kulturbloggen » Kvalitet enligt Konstfack?

Kvalitet enligt Konstfack?

Det har varit mycket ståhej runt Stina Wirséns film Liten Skär och alla små Brokiga och frågan huruvida den är (omedvetet) rasistisk eller inte. Jag tänker inte gå in i den debatten. Det har emellertid Joanna Rubin Dranger gjort (SvD 22/9) – och en passus i det inlägget kan vara värt en kommentar. I egenskap av ”professor i illustration på Konstfack” konstaterar hon nämligen: ”En författare anses i allmänhet skapa litteratur av kvalitet om karaktärerna är trovärdiga, om de till skillnad från karikatyrer eller stereotyper är skildringar ur ett nyanserat inifrånperspektiv. Dessa kvalitetsaspekter gäller även för illustratörer och bildberättare, barnbokskonstnärer och serieskapare.” (SvD 22/9) Är det kvalitetskriterier av detta inskränkta och stereotypa slag som lärs ut som vedertagen sanning på Konstfack blir man betänksam.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

6 Kommentarer för “Kvalitet enligt Konstfack?”

  1. De ”blinda fläcken” är flera än man anar, per definition. Det är hög tid att vakna, gnugga korpluckorna och idka självrannsakan. Neeeeh, det vill vi inte. Vi tycker lika och det är inte ett problem. Sådärså.

  2. Anna Svensson

    Det Joanna Rubin Dranger menar är alltså att en karaktär ska skildras ur ett ”nyanserat inifrånperspektiv”. Jag tycker själv det verkar både självklart och vettigt, och tolkar det som att det handlar om en karaktär med personlighet, av kött och blod, så att säga. Samtidigt är hennes formulering faktiskt ganska vag och det lämnar ju öppet för väldigt många olika tolkningar. Jag kan inte riktigt inse hur man kan tolka hennes uttalande som inskränkt och stereotypt? Att hävda att det nyanserade är stereotypt går inte ihop. Utveckla gärna hur du menar, Sten Wistrand.

  3. Det vimlar av olika konstnärliga uttrycksmedel. Att utnämna ett av dessa som synonymt med kvalitet uppfattar jag som inskränkt – eller om det nu bara är ogenomtänkt. Kravet på ett ”nyanserat inifrånperspektiv” kommer att döma ut mängder av verk. Varför måste en litterär eller tecknad karaktär vara ”av kött och blod”? Det beror väl helt på vilken funktion den har i sitt sammanhang. Karikatyrer och stereotypier kan vara effektfulla. Är Voltaires ”Candide” ett uselt verk? Var Georg Grosz en dålig konstnär?

  4. Anna Svensson

    Vi lägger uppenbarligen inte in samma betydelser i orden, tex nyanserad och stereotyp. Även det som är tillspetsat och orealistiskt kan ju framställas på ett nyanserat sätt. Candide och Groszs gestalter skildrar ju aspekter av det mänskliga.

  5. Sten Wistrand

    Ja, de skildrar aspekter av det mänskliga – men de gör det INTE från ett ”nyanserat inifrånperspektiv” utan just genom att medvetet använda sig av karikatyrer och stereotypier i satiriskt syfte. Kräver man ett nyanserat inifrånperspektiv blir satiren som genre omöjlig. Grosz skildrar ju inte den tyska borgerligheten för att man skall förstå den utan för att man skall äcklas av den.

  6. Peter Ekström

    Kan det vara i samma anda som chefen för biblioteket på Kulturhuset i Stockholm nu sorterat bort den tecknade serien Tintin med hänvisning till att den står för koloniala värderingar?
    Vi har alldeles säkert en del kvardröjande koloniala värderingar att göra upp med. Frågan är om man bäst gör det genom att ”städa” på biblioteken.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree