Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension, Uncategorized » Bok: Vinterstickat av Maja Karlsson

Bok: Vinterstickat av Maja Karlsson

Vinterstickat
Författare: Maja Karlsson
Foto: Helén Pe
Bonnier fakta. 171 sidor. Utkommer den 9 september 2024

Nu i höst släpper Maja Karlsson ytterligare en bok med sprillans nya mönster. Maja Karlsson är stickdesigner, författare och föreläsare. Hennes intresse för stickning har funnits med sen hon lärde sig sticka redan som sexåring. Sen dess har stickningen funnits med i hennes liv.

Vinterstickat är inte enbart en bok med stickmönster. Den innehåller också poetiska texter, där de olika plaggen kopplas till vinterns olika högtider och evenemang. Däribland höstmarknaden Mickelsmäss och julfirandets olika delar. Mönstren namnges även utifrån den nordiska mytologin och växter förknippade med den kalla årstiden. Här dyker den långa och kalla fimbulvintern upp och kung Bore. Enen och furan. Och annat.

Boken som helhet inleds med ett förord där författaren framför att tanken med boken är att vi som stickar, ska kunna skapa oss en egen vintergarderob. Sen följer en personlig berättelse om hur Maja Karlsson förhåller sig till stickning under vintern. Därefter kommer information om vad vi ska tänka på innan vi börjar sticka.

I boken finns plagg från topp till tå: bl.a mössor, halsdukar, vantar, tröjor, koftor, mamelucker och sockor. Allt som behövs när kylan slår till.

Stickbeskrivningarna har en pedagogisk genomgång, som gör att även en nybörjare kan få hjälp att höja nivån i sitt stickande. Personligen gillar jag när de olika stickmomenten beskrivs steg för steg, såsom det görs här.

Förutom berättelser och mönsterbeskrivning, bjuder boken på varma och tilldragande foton tagna av Helén Pe vid Karlsgården i Hälsingland. Och därtill en utförlig stickskola.

För er som stickar, är det här en bok som inspirerar på många olika sätt. Här finns mönsterstickning och spetsstickning. Här finns snabbstickade plagg och plagg som behöver sin tid. En bok att ha nära er stickvrå. En bok att ständigt återkomma till.
__________

Agneta Wistrand Rosendal

Share

Kommentarerna är stängda

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree