Hjalmar i Berlin och Magnus i Nora
Kulturbloggen fredag, november 2nd, 2018I förra veckan skrev Lotta Olsson i DN om ljudboksutgåvan av Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping (Adelphi Audio). ”Varför finns det inte såna här författare nuförtiden?” frågade hon beklagande. Ja, det kan undra. Men desto bättre då att Bergman faktiskt har funnits. Nog hade den svenska litteraturen varit åtskilligt fattigare utan honom – även om det kommunala Örebro inte begripit det.
I somras gjorde Flickan i frack i succé på Stadra teater, dramatiserad av Agneta Pleijel. Det tycks ha gett teaterdirektören Magnus Wetterholm blodad tand. Nu visar det sig nämligen att Bergman kommer tillbaka till Stadra nästa sommar också. Ylva Eggehorn, som redan tidigare skrivit tre pjäser direkt för Stadra, har nu gett sig Bergman i våld. Titeln är Hjalmar och Vår Herre. Pjäsen ska utspela sig på ett hotellrum i Berlin under 1920-talet där Bergman möter såväl diktade som verkliga figurer med anknytning till hans liv. Dessutom utlovas dans och ”massor med musik från 20-talets Berlin”. Det låter lovande (tycker i alla fall en som älskar såväl Hjalmar Bergman som Friedrich Hollander, Kurt Weill och Marlene Dietrich).
Nu är ju Magnus Wetterholm inte bara teaterdirektör utan också skådespelare, sångare och estradör. Och i dessa egenskaper kan man se honom på Nora Teaterbiograf den 17 och 18 november i en föreställning kallad – ja, just det: Det var den 17 november. Förutom Wetterholm medverkar Johan Graden på piano och Niklas Sundén på dragspel, två musiker som också förknippas med Rikard Wolff. Det blir sånger som, meddelar Wetterholm, ”drabbar mig och som fyller mig med lycka, sånger som handlar om kärlek, vänskap, svartsjuka och drömmar”.