Kroatien: Segling
Resor tisdag, september 26th, 2017Kroatien är ett turistland på stark uppgång. Bland svenskar är nu Kroatien det tredje populäraste semestermålet efter Grekland och Spanien och enbart i år har turismen dit ökat med 20 procent.
Innanför Kroatiens solsäkra medelhavskust, med långt över tusen öar, utbreder sig de imponerande, skogbeklädda dinariska alperna med spetsiga formationer och tusentals grottor.
I Istrien, ”Kroatiens Toscana”, finns mängder av ålderdomliga, befästa städer. Historien är överallt närvarande i Kroatien, vars minnesrika stenstäder ofta grundats redan innan antikens greker kom hit. Genom århundradena har de sedan tillhört exempelvis Italien och Habsburgska väldet. Makter har kommit och gått, men de små städerna har bestått.
Långt norrut ligger den lilla staden Hum, som anses vara världens minsta. Den medeltida staden, med endast 20 invånare, består av en muromgärdad klunga stenhus, några gränder och en enda gata. Serviceutbudet i city är begränsat: här finns restaurang, två butiker och en kyrka. Vid stadsporten syns inskrifter på det urgamla slaviska språket glagolitiska.
Något som på senare blivit allt populärare är att båtsemestra längs denna ännu rätt oexploaterade medelhavskust – med en vidsträckt arkipelag där man lätt kan hitta fridfulla stränder och små vikar där man kan vara för sig själv, om man så vill.
Fler och fler upptäcker tjusningen i att tyst glida fram över dessa turkosblå, kristallklara vatten, lägga till i pittoreska små hamnar och utforska byar och städer dit turistströmmarna ännu inte riktigt letat sig fram.
Man behöver vare sig ha seglingsvana eller vara särskilt sjövan för att mönstra på någon av alla de segelbåtar som med skeppare och besättning gör längre eller kortare expeditioner längs den kroatiska kusten. Varje år kommer 50 000 båtar och yachter hit. Det finns uppemot 4 000 chartersegelbåtar under kroatisk flagg. Antalet ökar snabbt. Några av de populäraste seglingsfirmor svenskar brukar anlita är Swede Charter, More sailing, Croatia Yacht Club, Sea Travel och Poseidontravel. Priserna ligger ofta kring 8 000—12 000 kronor för en vecka; närmare information finns på respektive bolags webbsidor, liksom på www.sailingcroatia.hr
Jag följer med på en veckas segling som arrangerad av svenska MoreSailing. Tillsammans med åtta andra på kajen i Maslinicia, norr om Split, mönstrar jag på en företagets segelbåtar: den vita, 16 meter långa ”More 55”.
-Förra året seglade vi den här båten över Atlanten, berättar skepparen Fredrik Olsson, som låter mig styra genom dyningarna bort mot ön Vis, medan vår värdinna Bella gör i ordning kvällsmat samtidigt som solen sprider sitt guldljus över havet och lockar alle man ut på däck.
Vi får bor två och två i små hytter. Stämningen blir snabbt familjär. Den som vill hjälpa till under seglingen får gärna hugga i, men det är alls inget tvång. Fredrik och Bella fixar allt det praktiska; vi andra kan ägna oss åt att bara koppla av och njuta.
– Affärsidén är ”Seglingsresor för alla”, förklarar Fredrik medan jag får ta över ratten och i sex knops fart styra mot en fjärran ö.
– Vi vill plocka bort krånglet som tillkommer när man hyr en båt på egen hand. Köper man en seglingsresa med oss har man allt utom middagarna betalt.
Om mornarna vaknar vi i tysta små hamnar och äter frukost på akterdäck medan den starka solen hivar sig upp på en klarblå himmel. Bella dukar upp läckra morgonbufféer – och senare på dagen vankas lunch i någon vik där vi ankrar upp och samtidigt kanske tar ett bad. Middagarna äter vi på olika restauranger, nära vår båtplats.
Efter fyra timmars dagsegling når vi den låga, vidsträckta ön Vis, som under många år var förbjudet område för utlänningar eftersom där fanns militära hemligheter. Idag söker sig allt fler till denna oexploaterade, långt ut belägna ö. Staden Vis på östsidan är en av sevärdheterna, liksom alla de gammaldags byar och fiskelägen som också finns. I söder besöker vi Bay Stivina, en sällsamt belägen strand, som förra året utnämndes till ”Bästa strand i Europa”. I gummijolle passerar vi mellan skyhöga klippväggar och når sedan den halvt gömda lilla stranden, med rundslipade stenar och högre upp ett urtida stenhus – som i denna omgivning ser ut som målat av Vincent van Gogh.
Det är en befriande frihetskänsla att fara runt mellan dessa oftast ödsliga öar; att få njuta av en arkipelag som ännu känns jungfruligt befriad från massturism (frånsett de mest populära kuststäderna). Vattnet är kristallklart (som i Bohuslän för femtio år sedan) och skiftar ofta i turkosa nyanser.
Till havs möter vi en flock delfiner. De tumlar glatt omkring fören och kastar nyfikna blickar på oss som står där vid relingen med höjda kameror.
Bland övriga höjdpunkter: staden Hvar, belägen på en ö med samma namn och som ibland även kallas ”Lavendel-ön”. Den västvända vackra lilla staden (4 000 invånare) har tidigare varit känd som inneställe för kändisar men lockar numera allt fler och har idag blivit ett av Kroatiens mest populära turistmål.
Och inte att undra på: läget i den lilla bukten och med den väldiga fästningen högt ovanför, med milsvid utsikt över gyttret av stenhus med smala, skuggiga gränder, är alltigenom enastående och charmfaktorn hög. Under antiken grundade här grekerna staden Pharos.
Jag hyr en elmoped och far längs en strandpromenad där badstränder och hotell följs av hippa barer och enorma villor i gammal stil. Badar sedan i en vik nedanför en av de många kyrkorna, och medan klockklangen far ut över det stilla, varma vattnet blickar jag upp mot de medeltida stenhusen ovanför hamnområdet, där turistbåtarna ligger tätt intill varandra.
En annan charmig bekantskap är Unesco-skyddade staden Trogodir från 300-talet f. Kr. med en fantastiskt välbevarad stadskärna. Här kan man strosa runt i trånga gränder och nästan känna sig slungad tillbaka till medeltiden. Missa inte den dagliga grönsaksmarknaden, där traktens bönder saluför olivoljor, viner och färska grönsaker och frukter.
Moresailing erbjuder veckolånga segelturer perioden juni—oktober och allt ingår i priset, inklusive flyg t/r från Sverige.
Själv tycker Fredrik Olsson om att ta sina gäster långt ut i skärgården.
-Det är färre turister längre ut från kusten, dit inte så många kan ta sig. Man går iland vid någon liten restaurang, äter dagens fångst som just grillats…
Om en grupp önskar någon särskild rutt brukar även detta kunna ordnas. Man kanske kommer överens om att en hel natt segla under stjärnorna och om morgonen stäva in i Dubrovnik – eller så korsar man Adriatiska havet och gör ett snabbesök i Italien…
Möjligheterna är många – men vad man än väljer för slags segling: att få kryssa runt i den kroatiska skärgården är en unik upplevelse, som ger mersmak.
—
Björn Gustavsson
Fotnot: Prisnivån i Kroatien ligger på 64 jämfört med index 100 för Sverige (enligt Forex semesterindex). Kroatien är alltså 36 {f1512827c5a1967448c176d02772e8739d01bbcc6ac8af82c365c0f334c04290} billigare!Bästa tid att resa: September – fortfarande sommar, havsvattnet som varmast, färre turister.
Mer info på kroatiska turistbyråns hemsida, www.croatia.hr (fyllig information på svenska, även om segling). Det finns förstås även många turisthandböcker att välja på. Senast utkom Elisabet Axås Mitt Kroatien (Karavan reseguider), där författaren beskriver landets olika regioner samt ger en lång rad personliga tips för Kroatienresenären.