Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: En Marialegend

Roman: En Marialegend

Niklas Rådström
En Marialegend
Albert Bonniers förlag. 324 sidor.

9789100156435Niklas Rådström har sedan debuten 1975 givit ut diktsamlingar, romaner, essäer, dramatik och manus för film. Senast gav han ut romanen Boken  som i vacker prosa är en omskrivning av de bibliska böckerna från skapelsen till Uppenbarelseboken.

Den nya bokens titel, En Marialegend antyder att han åter skrivit en bok med Bibeln  som tema. Den här gången om jungfru Maria. Men så är det inte. Maria förekommer inte alls i boken mer än som en bild från en målning. En målning av Madonnan och barnet  som i vars blickar en hel värld blir till.  Niklas Rådström sade själv i en intervju i tvprogrammet Babel att kopplingen var att boken beskriver två aspekter på Maria-berättelsen – Madonnan den som skapar liv, härbärgerar liv och den andra – den sörjande pietà, där livet gått förbi.

Tre berättelser knyts här samman. Boken inleds brutalt med att en ung kvinna lämnas att dö sedan hon utsatts för en grym gruppvåldtäkt av en grupp barnsoldater . En främmande man kommer till hennes räddning. Vi får aldrig veta vem han är, men med sin osjälviska godhet ingjuter han hopp i en för övrigt mörk värld.

En museiintendent i New York ombeds att ta över en avliden kollegas arbete.

Den tyske 1500-tals konstnären Lucas Cranach, som var personlig vän med Martin Luther, försöker rädda en samling konstskatter undan förstörelse vid Karl V:s belägring av Wittenberg.

Dessa tre berättelser vävs samman till en. Boken handlar om döden, ondskan och vad vi värderar i livet.
Niklas Rådström skriver i den ena berättelsen om en krigshärd i Afrika men  det kan vara varsomhelst där krigen härjar, våldet och övergreppen är globala.

Vi lever i en värld som i mångt är svår att handskas med. Men godheten  finns och Niklas Rådström  kan förmedla nåd och hopp även i en värld som rämnar. Det centrala är att vi lever och finns till. Världen finns och vi är en del av den.

Språket skimrar och lever. Niklas  Rådströms berättande är stor konst.

Ulla Dyfverman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree