Hem » Dixit » Derby med historisk tyngd

Derby med historisk tyngd

I tisdags bet the underdogs till. Det började med Donauderbyt, också kallat Habsburgsderbyt, Ungern vs Österrike. Kanske världens äldsta fotbollsderby och landskampsutbyte med över 130 matcher sedan starten 1902. Då var kungariket Ungern och Kejsardömet Österrike ännu en nation. En komplicerad och etniskt splittrad statsbildning som gick i bitar efter det första världskriget.
Båda dessa nationer är ett resultat av freden i Versailles och har haft var sin guldålder i fotbollshistorien. På 30-talet bar det österrikiska landslaget smeknamnet Wunderteam för sitt eleganta spels skull. Det tränades av legendaren Hugo Meisl som också hade haft en karriär som spelare. Forwarden Mathias Sindelar har gått till eftervärlden därför att han förkroppsligade landslagets eleganta spelstil. Han kallades för fotbollens Mozart.
Sindelar dog under oklara omständigheter 1939. Han var jude och hade öppet tagit ställning mot nazismen. Kanske blev han mördad.
Egentligen kom den så kallade Donauskolans nya idéer och impulser från den skotska fotbollen. De introducerades paradoxalt nog i Centraleuropa av engelsmannen Jimmy Hogan. Skolan  letade sig småningom också till Sverige med de ungerska tränare som verkade i svenska klubbar.

Ungern var länge en stormakt i europeisk fotboll.  Guldåldern kulminerade med efterkrigstidens gyllene generation med Puskas som fixstjärna. En vänsterfotad med absolut gehör för målskytte som slutade sin karriär i Real Madrid. 1953 besegrade Ungern i en legendarisk match England på Wembley med 6-3. Första gången England förlorade en landskamp  på hemmaplan. Året därpå,1954, skulle Ungern bara hämta hem VM- bucklan, men gick på pumpen mot Västtyskland i finalen. Med en skadad Puskas på plan. Början till slutet för storhetstiden gick i våldets tecken då sovjetiska stridsvagnar slog ner det ungerska upproret 1956.
Men det tog inte tvärstopp. 1964 blev Ungern 3:a i EM som då bara bestod av fyra lag i slutspelet. Och 1968 tog ungrarna sitt tredje OS-guld. Men under de senaste årtiondena  har det varit tyst om Ungern.  Ungern har inte kvalat in till ett enda VM sedan 90-talet.
Jag hade ett gott öga till en de av ungerska stjärnorna  första hälften av 60-talet, nämligen eleganten Flórián Albert. Han blev en ikon i ungersk fotboll. Jag såg en filmsekvens med hans uppvärmning inför en match och försökte kopiera den. Men jag kunde aldrig matcha Alberts smidighet och elegans.  Albert dog 2011 70 år gammal.

När nu Ungern åter trädde in på den europeiska fotbollsscenen  ställdes laget öga mot öga med ärkefienden  Österrike i första matchen.  Det såg ut att bli en pärs. Redan efter några minuter rammade Österrikes megastjärna  Alaba vänsterstolpen på det ungerska målet.  Men Österrikes anstormning kom av sig och Ungern tog sig undan för undan in i matchen.
I andra halvlek tog  Ungern över och när Ádám Szalai i 62:a minuten fick ett friläge lyckades han överlista Österrikes keeper.  Det lär vara hans första mål på över ett år. Bara några minuter senare inträffade ytterligare ett ödesdigert och matchavgörande  ögonblick för österrikarna.  En kvitteringsboll  låg i den ungerska buren och österrikarna jublade.  Men målet underkändes på grund av en grov foul inom straffområdet av den österrikiske mittbacken Dragovic som fick sin andra varning. Alltså rött kort för honom  och Österrike nere på tio man. 
När så Stieber  iskallt kontrade in 2-0 i 87:e minuten hade underdogen tagit hem Donauderbyt.

Dixie Ericson är kulturskribent

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree