Gatukonst. Marilyn Monroe fick ta Maos plats
Helgesson måndag, februari 15th, 2016Det publiceras en hel del böcker med fina bilder på gatukonst, men det är framförallt på nätet som gatukonstnärerna dokumenterar och sprider sin konst och även Google (Cultural institute) har börjat arkivera street art världen över.
Mer djuplodande och problematiserande texter om t.ex. gatukonstens framväxt, relationerna till offentlig konst, gallerier, museer, marknad och myndigheter är mer sällsynta. Dock, 2014 kom en initierad bok, en avhandling av skribenten och forskaren Peter Bengtsen i Lund – med titeln The Street Art World.
Vill man ha en lättsam introduktion, med mycket bilder, till gatukonsten kan man mycket väl köpa engelsmannen Gary Hunters böcker; Street Art from around the world från 2012 och Urban Art från 2015 som nu översatts till svenska med titeln Gatukonst – med världen som målarduk. Hunter är fotograf, curator och specialist på gatukonst som är ett mångfacetterat begrepp med många olika uttryckssätt och –former, graffiti med sprayburken som redskap är kanske den mest kända.
Roller, pensel, schabloner, klistermärken, pärlplattor, paste up (tapeter), mosaik, stickningar och affischer är andra redskap eller former som används för att uttrycka sig i den offentliga miljön. Kamera, skissblock och dator är också viktiga arbetsredskap.
Motiv och uttryckssätt varierar naturligtvis mycket från person till person och på olika platser, t. ex en färgglad buss i Pakistan, tropisk surrealism på byggnader i Sao Paulo eller en narval på en vägg i Örebro.
Nåväl, tillbaka till Hunters bok. På titeluppslaget möts jag av ett foto på en välbekant väggmålning, nämligen kanadensaren Roadsworth/Peter Gibsons Birdhouse (Fågelholk) från 2013 vid Stortorget i Örebro. Synd bara att varken konstnär eller plats har angivits. I den engelska utgåvan visas på denna sida en jättelik råtta, en väggmålning från London av ROA. Hans målning av en narval på Kulturhusets baksida i Örebro hade annars varit ett alternativ i den svenska utgåvan. Dessa båda målningar samt mexikanen SEGO:s målning Inframundo bakom Medborgarhuset var tre fina och värdefulla resultat av av OPEN ART 2013.
Ikoner, bilder av kändisar eller hjältar, är ett vanligt motiv inom gatukonsten och där berättar den svenska förläggaren en intressant detalj. På sidan 53 finns en bild på Marilyn Monroe. Men där skulle egentligen ha varit en bild på ordförande Mao. Både den engelska och den svenska utgåvan trycktes i Kina och det kinesiska tryckeriet vägrade eller vågade inte trycka denna bild. Med Andy Warhols porträtt av Mao som förlaga skapade konstnären Joe Black en bild av Mao Tse-tung genom att handmåla 9000 små plastsoldater som han arrangerade på marken. Bilden kan ses här.
I inledningen gör Hunter en kortfattad beskrivning av gatukonstens rötter och ställer också frågor som, vem äger konsten på gatan, konst kontra kommers, från gata till galleri, vad krävs av en gatukonstnär?
Kapitelrubrikerna i Hunters bok lyder: Ikoner, Illusioner, Politik, Hommage och Nya idéer. Särskilt intressant är två avsnitt under Illusioner: Stora visioner, realistiska bilder som ter sig tredimensionella och Synvillor, målningar som vad jag vet inte är så vanliga i Sverige. I boken förekommer bilder från hela världen, men det dominerande materialet är från Västeuropa och USA.
Själv är jag särskilt förtjust i gatukonst som har sina rötter i folkkonst och muralmåleri.
Inom gatukonsten följer man verkligen Maos slogan eller uppmaning från 1956. ”Låt hundra blommor blomma!
—
Bo Helgesson