Roman: Det finns ingenting att vara rädd för
Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur söndag, augusti 24th, 2014Det finns ingenting att vara rädd för
Johan Heltne
Natur & Kultur
277 s
Utkommer 2014
Sjuttonårige Jonatan och den ett år yngre Nina blir förälskade i varandra på ungdomsgruppens resa till Israel. Allting skulle kunna vara enkelt, om de inte hade varit Livetsordare och resan ordnad av Livets ords ungdomsgrupp. Nu är deras kärleksförhållande förbjudet och de är övervakade av kamrater, ungdomsledare och ungdomspastor.
Jonatan är väl medveten om det felaktiga i kärleksförhållandet och han har ångest över sina känslor, över att han får stånd när han kramar Nina och över att de hånglar under en resa till Ninas pappas stuga på Västkusten. En resa som Jonatan för övrigt har ljugit om inför sina föräldrar. Han vet vad som gäller för en Livetsordare, uppfödd som han är i församlingen i Uppsala. Han accepterar reglerna och att man blir mobbad och ibland misshandlad för sin tro av utomstående. Nina har en mer sorglös inställning. Hon kommer från Svenska kyrkan och har flyttat till Uppsala med sin mamma för att gå med i Livets ord. Hon kan och vill inte förstå att kärlek och sexuella handlingar är förbjudna för icke gifta.
Jonatan har dessutom epilepsi, vilket komplicerar situationen. Sjukdom drabbas man ju av därför att ens tro inte är tillräckligt stark och Jonatans tro är stark. Men det hjälper inte och inte heller församlingsmedlemmarnas förböner hjälper. På sjukhuset får Jonatan börja träffa en psykolog, men psykologen verkar mer intresserad av hur man gör i Livets ords församling än av Jonatans sjukdom. Eller mer specifikt, psykologen insinuerar att det är Livets ord som framkallar epilepsianfallen.
Jonatan försvarar Livets ord utåt, mot psykologen och mot sina kamrater i elitfotbollslaget, samtidigt som han oroar sig för att inte tro tillräckligt starkt eftersom han fortsätter få epileptiska anfall. Det är svårt att vara Jonatan.
Som utomstående läsare är det skrämmande att ta del av hur övervakade och kontrollerade ungdomarna är. Som det står i baksidestexten: ”Alla brott mot församlingens regler vandrar uppåt, via kamrater och ungdomsledare till pastorerna.” Att kärlek mellan två ungdomar är ett brott! Att ungdomsledare och ungdomspastor håller förhör med efterföljande räfst och rättarting!
Författaren har själv varit medlem i Livets ord och vet hur det är att vara ung i församlingen. Han har varit med om vissa situationer, som att bli slagen av andra för att vara Livetsordare, men romanen är inte självbiografisk. Skildringen av Jonatan och hans tankar och känslor är ömsint och inkännande. Jonatan framstår som en trovärdig ung människa. Läsaren förstår vilka val han har och vilka val som är otänkbara.
De vuxna runt honom är mer skissartat beskrivna. Det gäller också Jonatans föräldrar. Pappan är missionär och föreståndare för en bibelskola i Irkutsk. Trots att han är långt borta och brukar vara det, låter mamman honom ta de ”uppfostrande” samtalen med Jonatan på en brusande telefonledning. Mamman verkar inte ens agera ställföreträdande familjeöverhuvud. Det är antagligen i enlighet med Livets ords lära, men föräldrarnas drivkrafter förblir dunkla. Detta är dock randanmärkningar. Johan Heltnes roman har Jonatan i centrum och det är alldeles utmärkt så. Det finns ingenting att vara rädd för är en mycket lyckad debut.
Maria Larsson