Ett museum i Berlin
Reportage måndag, mars 24th, 2014På Torstrasse 201 ganska centralt i Berlin ligger ett museum med udda namn och innehåll. Det heter Surreales Museum für Industrielle Objekte, Designpanoptikum. Det innehåller tio rum packade med objekt som haft ett förflutet som redskap, verktyg eller maskiner. Nu är de varsamt sammanfogade på ett poetiskt intuitivt sätt och har efter sin första verksamma tid fått ett nytt andra liv.
Här utspelas en av mina favoritprocesser: Hur tingen transformeras och ges poetisk laddning.
Fast allting är naturligtvis ändå helt fel – inträdet är för dyrt, museiföreståndaren pratar för mycket, rummen är överfulla, de olika fantastiska föremålen får inte vara i fred. Men hur skulle det kunna vara annorlunda? Här är vi på konstens bakgård. Det är som skillnaden mellan ”riktig” teater och kabaré. Det ska vara överlastat, sensationslystet, pappigt och sjavigt. En kulturens sideshow.
Jag blir länge stående vid en samling rullstolar. Fascinerande. Och bland alla proteser, tandläkarverktyg, ryska flygplansdelar och gymnastikmaskiner hänger fotografier gjorda av museiföreståndaren själv. Han är från början ryss och heter Vlad Korneev. Hans bilder, självklart inspirerade av museets alla saker, har ett drag av Joel Peter Witkin fast vänligare och inte så grymt groteska.
Att utsättas för hans svada, museets jordskred av märkliga föremål och dessa fotografier är rörande och upprörande, roande och oroande. Det är perfekt för en regnig eftermiddag i Berlin. Får man inte nog finns det en bok med titeln Lichtbildpanoptikum med Vlads egna bilder. Ett flertal olika hemsidor på Internet har också bilder och beskrivningar.
—
Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion