Tidsbild: Uppsala 1969
Helgesson tisdag, november 26th, 2013”The past is never dead. It´s not even past”. (William Faulkner)
En gråkall novemberdag, lördagen den 29:e, för fyrtiofyra år sedan blev jag och sju andra personer avrättade på Forumtorget i Uppsala.
”Med gatuteater demonstrerade på lördagsmiddagen ett 50-tal personer i Uppsala mot Song My-massakern. En grupp människor med händerna bakom nacken vallades genom centrala staden av ’soldater’. På torget utanför varuhuset Forum mejades människogruppen ner till ackompanjemang av brutala amerikanska kommandoord. I demonstrationen deltog bl a några tiotal desertörer och studenter från USA.”(DN, Uppsala)
1969 hade omkring 300 värnpliktsvägrare eller desertörer från USA tagit sin tillflykt till Sverige.
I efterhand känner jag bara igen tre personer på bilden. Längst till vänster i pälsmössa och med leksaksgevär står Ken Lewis, amerikan som kom till Sverige 1965 och som nu är framgångsrik advokat i Stockholm. I bakgrunden i ljus rock står Stig Helling – från Verdandi och FNL- gruppen – som höll tal och senare blev psykolog och framstående drogforskare. Stig sa: ”Den bilden var i stort sett det enda som Säpo (Säkerhetspolisen) hade om mig”. Bosse, det är jag och till höger om mig med höjd arm ligger filmaren och sedermera författaren Torbjörn Säfve, som nyligen berättade för mig att när han låg där, så kom någon fram och petade på honom med en krokodil av plast.
Massakern i Song My (egentligen Son My) i Syd-Vietnam ägde rum 16 mars 1968. Flertalet av de 504 dödade byborna var åldringar, kvinnor och barn. Händelsen blev inte känd förrän i november 1969 då journalisten Seymour Hersh arbetat fram fakta och skrev om den. Soldaten Ronald Ridenhours brev till amerikanska myndigheter bidrog också till avslöjandet. Löjtnant William Calley var den enda som dömdes för inblandning i massmordet. Han fick villkorlig frigivning 1974.
I en essä från 1995 har författaren Peter Englund skrivit om Song My och han inleder så här:
”För mig var resan till Song My ett slags pilgrimsfärd, antar jag. Jag och många andra födda i slutet av 50-talet var 68:ornas småsyskon: vi tilläts vara med, dela deras förhoppningar, dela deras villor. Bara en tondöv kunde redan då undgå att lägga märke till att bak en del av engagemanget för Vietnams sak fanns en klang av styltig och självbelåten dogmatism. Men vreden, den var alldeles äkta. Som när massakern i Song My blev avslöjad…” Läs mer här: http://www.peterenglund.com/textarkiv/songmy.html
—
Bo Helgesson
En bra text, som väcker minnen. Det var mycket som hände 1968, t.ex den Sovjetiska inmarschen i Tjeckoslovakien i slutet av augusti detta år. Slut med Alexander Dubcec och frihetsdrömmarna i Prag m. fl. städer. Själv var jag på fjällvandring i Lappland, när jag möttes av nyheten, och mindes genast Ungern 1956. Aldrig att jag blir kommunist,tänkte jag då.
Avslöjandeet av massakern i Song My grep mig också starkt. Fy fan vilka övergrepp, och det gällde bombningarna och Napalm i Vietnam också.
Men så tänkte jag på vad inflödet av vapen och ammunition från Sovjet innebar: En enpartistat av Sovjetisk eller kinesisk modell blir följden. Så blev det till slut, och det blev väl så där……
Och ja, jag gick också i demonstrationtåg och skanderade ”USA ut ur Vientnam” och ”Lyndon mördare”. Det var helt rätt!!
Intressant att personer jag känner varit på turistresa till Vietnam nyligen. Ho Chi Minh City kallades för Saigon och FNL för Vietcong av den svensktalande guiden. Den glittrande kejsarstaden Hue visades förstås, liksom det myllrande ”Saigon”. Men Hanoi hanns inte med. Den stan är så tråkig, fick turisterna veta. Mycket vinklad resa, tycker jag!!!
För övrigt skrev PC Jersild en bok, som hette ”Vi ses i Song My”. En mycket bra bok, som förtjänar att lyftas fram än idag, tycker jag.
Vreden var stor även i augusti 1968 när vi demonstrerade mot Sovjets invasion i Tjeckoslovakien. I demonstrationståget som gick från Sergels torg till tjeckoslovakiska ambassaden skanderade vi namnen på de tjeckoslovakiska ledarna ”Dubcek, Dubcek, Svoboda”. Svoboda betyder frihet på tjeckiska.
Fick en kommentar från kompisen och bibliotekarien Jan Hansson:
Det är Stenmark(Jan)-varning på den här bilden.