Fackbok: Världens bästa kladdkakor
Facklitteratur, Recension måndag, september 23rd, 2013Världens bästa kladdkakor
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Foto: Jenny Grimsgård
Semic 96 sidor.
Utkommer 24 september 2013
Nu får alla som älskar kletiga, kladdiga kakor en riktig gottebibel att bläddra i. Anette Rosvall och Emma Hamberg gör i Världens bästa kladdkakor, en rejäl djupdykning i kakornas värld. Inledningsvis får vi en litterär- och historisk ingång i dessa ljuva bakverks universum. Vi får veta att det bakades kladdkakor redan på Gustav Vasas tid. Huruvida det är sant eller inte ska här få vara osagt.
För en Örebroare är det extra rolig läsning att konditor Gudrun från Örebro, var tidigt ute med kladdkakebak. En kaka som bakades efter ett brownierecept från USA. Gudrun hade dock slut på bakpulver när hon skulle testa receptet för första gången, och vispade till en kaka helt utan. Älskad av gästerna. Men ryktet om kakan nådde tyvärr inte över stadsgränsen.
Den sofistikerade franska varianten finns också beskriven. Likaså Hambergs och Rosvalls egna minnen av sina första möten med det sagolika bakverket.
En tidsexposé gör gällande att kladdkakan haft sina ups and downs. Nu är den på väg upp efter att ha dalat vid senaste sekelskiftet. Och det stämmer nog. Kan dock inte vetenskapligt föras i bevis av undertecknad, men här hemma upphörde bakandet någon gång där.
Minns hur en plåt kladdkaka räddade ett 40-årsfirande, där två tårtor aldrig nådde rätt destination. Minns också otaliga gånger då något smarrigt raskt ska slängas ihop till överraskande fikagäster. Men mest minns jag ett tidigt åttiotal, när diskussionen om huruvida salt, kakao eller blockchoklad, var det som gjorde att en kladdkaka smakade som den skulle.
Roligt att läsa är hur det innan bakpulvrets intåg i köket, var vanligt med kladdigare kakor överlag. Men det amerikanska, torra tog över.
Kulturkladdkakor finns här också. Vad sägs om en kladdkaka à la Kristina Lugn där man förväntas ta allt lugnt och försiktigt men vara ”jävligt snabb i skallen”? Eller en à la Kafka där det under hela kladdkakeprocessen! ska tvivlas om det verkligen blir gott, om ugnen har rätt temperatur.
Hur man blir naturligt slät och fin i hyn, med hjälp av kladdkaka, är ett kapitel för sig. Där utmanar författarna plastikkirurgin på ett frejdigt sätt. Veckointag av feta kakor, ger en slät och fin kropp och smeten går att använda till allt från ögonsmink till tintat glas på brillorna.
Att det är två kreativa och lekfulla författare som gått loss i kakdegen, går inte att ta miste på. Recepten som sådana är minst lika lekfulla och därtill sinnliga. Tilltalet är direkt. Språket fyllt av nuets uttryck och stavningsformer. Lättsamt och chosefritt även där.
Plåtat har Jenny Grimsgård gjort och ytterligare bidragit till att snålvattnet skvalat. Över KK-kladdis, Hantverkarens kladdkaka, Mrs White och fler.
Världens bästa kladdkakor är ytterligare en i skaran av både roliga och vackra bak- och kokböcker som numer finns i handeln. Trevliga att bläddra i. Sinnligt säljande bildmaterial.
Presentförpackade redan med omslagsbilden. Bara att ta med istället för blomma nästa gång man är bortbjuden.
__________
Agneta Wistrand Rosendal är författare och frilansskribent.