Hem » Debatt » Örebro läns museum: Var är hembygdsrörelsen?

Örebro läns museum: Var är hembygdsrörelsen?

Ett länsmuseum är nästan per definition en mycket försynt företeelse. Det är nog något som många människor räknar med ska finnas där även om de inte har något aktivt förhållande till det. Denna lite diskreta tillvaro syns också i museernas egna inställning.  I museivärlden pratar man, lite stillsamt, om att samla, bevara och visa. Man har ett hundraårsperspektiv på sin verksamhet. Ur den synvinkeln kanske man inte dagligen behöver vara ett samtalsämne på allas läppar.

Nu har det i alla fall hänt. Örebro läns museum diskuteras rätt intensivt. Det är bra, det behövs, de ansvariga politikerna måste få reda på att länets medborgare bryr sig.

Staffan Werme (fp) tidigare kommunstyrelsens ordförande i Örebro kommun och numera oppositionsråd, har skrivit flera artiklar och därmed gjort de tydligaste politiska utfästelserna. Han vill ändra på det märkliga faktum att Örebro kommun (där museet ligger) är den enda av länets kommuner som inte ger ekonomiska bidrag till verksamheten. Så här skriver han i ETC Örebro 130503:

”Men museet är viktigt, och framförallt är det viktigt för Örebro. Det är vi örebroare som har störst nytta av Länsmuseet, trots namnet. (…) Vårt ansvar är större än de andra länskommunernas.”

I Nerikes Allehanda 130505 gör författaren Rolf Jansson en annorlunda vinkling. Han har just gett ut boken När Klaessons möblerade världen om möbelföretaget Klaessons. I samband med sin research har han hittat ett unikt samarbete mellan Klaessons, länsmuseets arkitekt Nils Tesch och den kände möbeldesignern Carl Malmsten som specialritat en mängd möbler till museet. Han föreslår en utställning på detta tema. Så här skriver han:

”Samarbetet mellan Tesch-Malmsten-Klaesson kring museet i Örebro är kreativt. De dokument som finns i Malmstensstiftelsens arkiv i Nacka visar detaljerade skisser, men också på lösa blad med handskissade taburetter i skinn. De är en kulturskatt.”

Han avslutar så här:

”Vilket ansvar har en region- och universitetsstad som Örebro? Tar staden en aktiv del för museets roll? Eller fortsätter Örebro som ’fripassagerare’ genom att utan ersättning utnyttja arrangemangen? Ska ’framtidens ideala’ museum svältas ut? Vilket slöseri när mötesplatser för kultur och kunskap behövs bättre än någonsin.”

Många uttalar sig alltså i denna debatt. Museet tycks vara en dold hjärtefråga. Fast många röster saknas också. Museistyrelsens ordförande Pentti Supponen (s) kan vi tydligen glömma i sammanhanget. Men var är till exempel hembygdsrörelsen? Den har flera platser i museets styrelse och bör värna om dess framtid och om länets kulturarv. Gör man det genom att sitta hemma och hålla käften?

Peter Ekström till Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree