Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Bok: Stjärnan i foten – dikt och bild, bok och tanke hos William Blake

Bok: Stjärnan i foten – dikt och bild, bok och tanke hos William Blake

Stjärnan i foten – Dikt och bild, bok och tanke hos William Blake

Carl-Johan Malmberg

Wahlström & Widstrand, 457 sidor, Utkommen

betyg-5

– – –

blakeMin första kontakt, i alla fall den som jag medvetet minns, med William Blake, hade på sätt och vis inte alls primärt med honom att göra. Istället var det Johnny Depps rollfigur med samma namn i filmen Dead Man av Jim Jarmusch. Minns ni intrigen? Johnny Depps taffliga revisor blir mot sin vilja en revolverman och möter indianen Nobody. Nobody i sin tur har hämtat kraft från William Blakes dikter för att fly kolonisatörer som fört honom till England. Övertygad om att Depp är poeten Blake ska han föra tillbaka honom till den andra sidan. Men nog nu om en inbillad Blake. Detta handlar om den riktige William Blake, och Carl-Johan Malmbergs vackra bok om honom: Stjärnan i foten – Dikt och bild, bok och tanke hos William Blake.

Jag tror inte att man tar i i överkant om man kallar denna närmare 500-sidiga bok för ett praktverk. Boken är den i Sverige första, mer omfattande verket av en ytterst mångfacetterad man, vars person utanför konsten var minst lika fascinerande som hans person inom. Poet, målare och grafiker, men inte ”bara”. William Blake var något av en mystiker som både i sitt skapande och i sitt liv följde de visioner han sade sig få.

I sin bok Stjärnan i Foten låter Carl-Johan Malmborg läsaren få ta del av det hissnande vida spektrum som utgör William Blakes skapande, vilket inte till fullo kommit att bli uppskattat så som det förtjänar förrän i våra dagar. Här möter vi både poeten, grafikern och målaren Blake, och Malmborg har minst sagt ett generöst kar att ösa ur när han med avstamp i olika verk utforskar William Blakes konstnärskap.

Stjärnan i Foten är en mycket vacker bok som man kan bli sittande vid och bara bläddra fram och tillbaka i i timmar då den är rikt illustrerad med Blakes verk i fyrfärg, och för mig personligen är det både spännande och intressant att äntligen få möta den poet och konstnär som jag i det närmaste blev presenterad för med armbågen av Jim Jarmusch för nu dryga decenniet sedan. En bok att rekommendera varmt, både för den som kände William Blake sedan tidigare och för den som står inför en ny bekantskap.

– – –

Camilla Johansson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree