Roman: Beslutet
Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur torsdag, augusti 9th, 2012Beslutet
Penny Vincenzi
Bonnier, 2012
Översättning: Tove Janson Borglund
670 s.
— — —
Penny Vincenzi har ett förflutet som journalist på bland annat Vogue och har varit moderedaktör på veckotidningen Nova som gavs ut under 1960-talet och ansågs som en engelsk modebibel. Numera är hon författare på heltid.
I centrum för handlingen står Eliza Clark, moderedaktör och uppvuxen i överklassen, och hennes man Matt Shaw, arbetarsonen som blir framgångsrik på fastighetsmarknaden. Tiden är början av sextiotalet och framåt i London, där nya idéer börjar ta form och människor vågar ta ut svängarna. Det är en spännande brytningstid, med allt vad det innebär av både med- och motgångar. Gamla ideal lever kvar sida vid sida med den nya tidens tongångar. Det innebär både framgång och envist motstånd, och främst är det kvinnorna som försöker slå sig fram. Klasskillnaderna är mycket tydliga och de som vågar träda över dem ses inte alltid med blida ögon. Eliza och Matt lever i ett stormigt äktenskap, fyllt av både passion och konflikt, och deras älskade dotter Emmie blir en bricka i spelet mellan föräldrarna. Det gamla släkthuset Summercourt, slitet och medfaret, kräver investeringar, och vännerna inom fastighet-, mode- och journalistvärlden lockar med sina utsvävande liv.
Beslutet är en lättläst bok, förutsägbar och med många klichéer. Trots att den handlar om jämställdhet och klasskillnader, och kampen för att nå rättvisa, finns här många fallgropar. Beskrivningarna av den ytliga modevärlden och de rika människornas tillvaro blir till slut för tjatig, trots fokuseringen på svårigheterna att skapa ett modernt äktenskap där båda parter får utvecklas, och det lyckliga slutet blir alltför sockersött. Penny Vincenzi kan dock sin sak, för boken är rappt och medryckande skriven. Som representant för en feel god-roman med ett tydligt budskap – att visa på en tid i förvandling och kampen för att skapa nya livsvillkor – och ändå vara lättsmält och lagom tillrättalagd, tror jag att Beslutet står sig bra, men i jämförelse med djupare och mer mångfacetterade psykologiska och politiska skildringar av samma tid hamnar den tyvärr i bakvattnet.
— — —
Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare.