3 amerikanska klassiker
Krönika måndag, oktober 3rd, 2011Romaner påverkar människor på väldigt olika sätt. Vissa identifierar sig med protagonisten, vissa faller för språket författaren använder sig – andra inbillar sig att en bok säger något och går och skjuter John Lennon, precis som Mark David Chapman, under vad som skulle bli en av popmusikens mest omtalade kvällar, 1980 på Manhattan i New York City.
Jag vill här berätta om tre romaner som jag läst, om och om igen, och som inspirerat och åter inspirerat mig som ung man med författardrömmar.
Boken Chapman läst och tolkat lite speciellt var The Catcher in the Rye, eller Räddaren i nöden, som den svenska, lite tydligare, titeln lyder. Romanen är skriven av J. D. Salinger, som dog förra året, och är ett kort och slagkraftigt mästerverk i genren hur det är att växa upp. Att motvilligt växa upp, att inte vilja skilja sig från barndomen.
Romanen kretsar kring den sextonårige Holden Caulfield – för övrigt mitt favoritnamn på en protagonist, alla kategorier – och ett par själasökande dagar i New York-området under efterkrigstiden. Holden går på Pency Preparatory School i Pennsylvania. Där läser han totalt fem ämnen men är på god väg att bli underkänd i dem alla, förutom engelska. Han vet att han kommer att bli relegerad, så han bestämmer sig för att rymma ett par dagar innan hans föräldrar får beskedet. Han beger sig på ett nattåg till New York City och vad som ska bli ett par mycket avgörande dagar för den bittercyniske Holden Caulfield.
Det är få romaner som jag kan ge så många lovord som The Catcher in the Rye. Den är fylld med allt man skulle vilja ha av en uppväxtroman, eller Bildungsroman som det heter inom litteraturkretsar. Holden Caulfield går igenom det som alla unga människor går igenom, det oundvikliga steget in i vuxenvärlden, och allt som det för med sig. Har man inte läst den, läs den. Och har man läst den, läs den igen.
Den andra romanen som givit mig mycket är The Great Gatsby. Ernest Hemingways vapendragare och tillika Parisförfattare under jazzåldern, F. Scott Fitzgerald, skildrar överklassen på Long Island under det blomstrande 1920-talet. Pengar och fester i överflöd blandas med trasig kärlek och svek. Den har allt en roman bör ha, och lite till.
Nick Carraway berättar historien om hur han spenderade en sommar ute på Long Island och lärde sig om aktier. Nick kommer från “the Midwest”, alltså mellanvästern i USA, och en välbärgad familj. Han hyr ett litet hus i ett väldigt pampigt område ute på Long Island utanför New York. Området bebos av de nyrika amerikanerna, de som fått sin förmögenhet på annat sätt än att ärva den. Nick har lagt märke till sin granne, eller, snarare sin grannes fester. Flera kvällar i veckan rullar lyxbilarna in från New York och Connecticut, och festerna fortsätter sent in på nätterna. Han får höra många olika rykten om sin granne, att han heter Jay Gatsby, att han har ärvt sina pengar. Andra säger att han mördat människor. Nick vet egentligen inte vad han ska tro, men så en dag får han en personlig inbjudan från Gatsby till en av hans fester, vilket Nick senare får lära är mycket ovanligt. Han dras in i Gatbsys liv, och Fitzgerald skildrar den amerikanska drömmens mörkare sida, pengar, makt och korruption blandat med förlorad kärlek. Ett måste för alla som någonsin öppnat en bok.
Romanernas roman, On the Road, får givetvis en hedersplats på denna lilla lista. Jack Kerouacs kvicka roman om sina vilda resor över den amerikanska kontinenten är en sann amerikansk klassiker. Originalet blev bannlyst och censurerat till oigenkännlighet, och det tog runt 50 år innan originalmanuset publicerades. Där finns alla verkliga personers namn med: poeten Allen Ginsberg och galningen Neal Cassady är några av Kerouacs trogna följeslagare i denna en av nittonhundratalets mest uppmärksammade romaner.
Den gamle beat-räven Jack Kerouac ska ha skrivit sin roman under tre veckor på Manhattan i New York. De amerikanska rötterna lyser starkt i romanen. Men den amerikanska drömmen är betydligt lösare som koncept i On the Road än i The Great Gatsby. Här handlar drömmen om att göra vad man själv vill, pengar och framgång ska inte hindra en från att göra så som man känner. On the Road är en roman för den som växer upp, en roman för den som vill säga NEJ till konventionerna och bara försvinna ut på vägarna. Magi i bokform.
__________
David Johansson är litteraturvetare och musikskribent