Manifestation för Dawit Isaak på bokmässan i Göteborg 2011
Fokus fredag, september 23rd, 2011– Vi fordrar nya metoder och ett nytt engagemang från svenska och europeiska myndigheter för att få Dawit Isaak fri. Det kravet ställdes av bland annat Herta Müller och Mario Vargas Llosa vid en manifestation på Bokmässan i Göteborg på fredagen.
Den 23 september var det tio år sedan den svensk-eritreanske journalisten och författaren fängslades i Eritrea. Han och flera kolleger från den oberoende tidningen Setit fängslades för att de kritiserade president Afwerki och hans regim. En spirande demokratisk utveckling byttes i stenhård recession. Fortfarande sitter Dawit Isaak i fängelse utan rättegång och utan att ha anklagats för något brott. Sedan några år är han fånge 36 i det ökända dödslägret Eira Eiro. För att uppmärksamma honom och hans kamp för yttrandefrihet hölls på årsdagen en manifestation och ett upprop för honom på Bokmässan i Göteborg, hans hemstad. Uppropet sprids på flera språk och till många länder.
John Ralston Saul, ordförande i internationella PEN, hade åkt till Sverige enbart för denna manifestation.
– Det är en deprimerande årsdag, menade han och poängterade att den tysta diplomatin för att få Dawit Isaak fri har misslyckats totalt och att man nu måste ta till helt andra åtgärder.
– Som ett absolut minimum bör den svenska regeringen och EU:s beslutande organ ställa kravet att en internationell delegation från Röda Korset får besöka Eira Eiro och ge Isaak och hans kollegor den läkarvård de förmodligen är i stort behov av, sade svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo, när han inledde manifestationen.
På manifestationen framträdde förutom John Ralston Saul och Ola Larsmo också de båda nobelpristagarna Mario Vargas Llosa och Herta Müller, Svenska Akademins ständige sekreterare Peter Englund, Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser, och Anna Falck, VD för Bok & Bibliotek.
Herta Müller underströk att Dawit Isaaks fall inte bara är en fråga mellan Eritrea och Sverige. Det är viktigt för alla i hela världen att det fria ordet tillämpas överallt. Hon föreslog att man skulle verka genom Kina, som är starkt i Afrika och har goda förbindelser med Eritrea.
– Ibland måste man använda sig av odemokratiska regimer för att uppnå en god sak.
Mario Vargas Llosa och Peter Englund talade båda om hur principen om det fria ordet prövas i enskilda fall. Dawit Isaak är både en enskild person och ett exempel på hur det fria ordet stryps.
__________
Maria Larsson är frilansskribent och f.d. bokmässearrangör
Fotograf Adam Lundqvist