Nya anledningar att se Open Art: Förändring medelst våld
Fokus lördag, juli 16th, 2011Har du varit ute och kollat på Open Art? Klart du har. Men nyligen? En av de spännande aspekterna av en öppen utställning i stan är att den obönhörligen förändras över sommaren. Ta till exempel ”Litet svin Stort svin” av Hanna Beling. Plötsligt var det stora svinet borta. Det såg ut att ha varit tillverkat i något gelatinliknande material, och jag läste in en vego-kritisk kommentar till att somliga djur numer bara är kött för oss. Jag såg framför mig hur det stora svinet smälte i solen, och blott det lilla svinet stod kvar, darrande på tunna ben och med ett löfte om en chans för oss att tänka om vad gäller vår skenande köttkonsumtion.
Alice Musiols ”Bed II” har även den fått smaka på förändringens våldsamma lopp. Sängen är tillverkad av knäckebröd, och väggen likaså. Antingen har någon sparkat på baksidan av den brandgula kuben vid slottet, och några av skivorna har släppt, eller så är det bitar som rasat av sig själv. Tänk säng och tänk knäckebröd. Sängen står för något tryggt, och knäckebröd för något gemytligt och traditionellt. Samtidigt är det ett väldigt skört material. Är vår trygghet så spröd och lätt att skada? Ligger vi inte så tryggt som vi önskar, eller som vi har gjort förr? När nu bitar av knäckebrödsväggen ligger i skärvor på golvet ökas otrygghetskänslan: fasaden rämnar.
Mest utsatt har förstås Mark Jenkins’ ”Måla din stad” varit, på grund av att verket består av många delar, och på grund av att materialet är lätt att förstöra. Kanske också för att det är lite provocerande? Spontankonst och street art är för många synonymt med klotter och även om det så klart är trist när någon ger sig på verken, så är de och deras handling en del av ett levande konstverk. Även den stora gula kaninen på Stortorget har blivit med hål, och detta har tolkats på olika sätt. Är det vandaler som varit i farten? Är det någon som bara varit lite klättersugen? Är det någon som gjorde ett hål för att Kung Arturs tappra riddare skulle kunna krypa in och överraska och övermanna slottet?
Så även om du redan varit runt och kollat in Open Art, finns det gott om anledningar att gå en andra sväng, och kanske tolka på nya sätt.
—
Åsa Jonsén är en del av Kulturdelens redaktion