Litteraturdagarna i Mariehamn 2
Fokus fredag, april 1st, 2011Litteraturdagarna i Mariehamn den 25-27 mars hade i år temat ”Om godhet” och drog stor publik.
Att simma med delfiner anses vara något gott, medan Saddam Hussein ses som något ont. Men tänk er Mahatma Gandhi simmande med delfiner.
Här skrattade publiken i Mariehamns stora vackra bibliotek och kvällens konferencier Fred Forsell lämnade ordet till Morgan Alling, Mari Jungstedt, Henrik Jansson, Elin Ruuth, Jyrki Kiskinen och Helena Österlund under temat ”En spirande kväll med asfaltblommor och maskrosbarn”.
Det blir en genomgång av föräldrars mänskliga tillkortakommanden, i förlängningen förvandlat till onda gärningar mot barnen. Men godheten finns där också. Morgan Allins berättade om en fosterfar och en arbetskamrat på teatern som givit honom räddningsplankor och nya perspektiv.
Ann Heberlein talade på lördagen om människan som kapabel till godhet men benägen till ondska. Om man inte talar om sadister som har som intention att skada och njuter av det, så gör många människor onda saker utan att direkt vara onda.
När det gäller det onda hände något i den moraliska debatten då Engla mördades, framhöll Heberlein. Här förkroppsligades den värsta mardrömmen och många kan identifiera sig med Engla och hennes mamma. Men så gick debatten över i otyglat hat mot Anders Englund, han pekades ut som ondskan personifierad.
– Det ledde till ett oreflekterat hat i samhället. Men ser man på Anders Englunds handlingar, hur det börjar med att han blottar sig, sedan börjar göra närmanden och så påföljande handlingar, så finns beteendet väl belagt inom kriminologin och psykologin. Ser man det här komma kan det stoppas. Det kan man inte om man enbart ser honom som en ond person. Här har samhället ett ansvar.
Ann Heberlein berättade om en kamrat som vägrade ge pengar till en tiggare med motiveringen att det är samhällets sak att ta hand om de utsatta.
– Samhället ska utgöra ett skyddsnät, men varje person har ansvar i den enskilda situationen, fortsatte hon.
– Jag tror på förebildlighet, man kan öva sig i godhet och försöka bättra sig. Vi föds inte onda eller goda. Det vi behöver är förebilder.
PC Jersild hänvisade till filosofen Levinas.
– Vi vet att nästan alla kan begå vidriga handlingar. Men Levinas talar om den andres ansikte. När modern ler mot barnet ler det tillbaka. Hur vet barnet att det ler? Empati är inte tankestyrt utan har en anatomisk grund.
Vi översköljs via media med världens lidande. Men människan har en inre broms som gör att vi inte kan sätta oss in i hur mycket elände som helst. Hjärnan kompenserar genom att ta till något eller några av de 50-150 ”mönsteransikten” som hon har i sitt ”inre kartotek”. Därför vädjar man till exempel ofta om humanitär hjälp med bara något eller några av de barn som drabbas av katastrofer.
Litteraturen gör ingen till en godare person, goda poeter har varit både tyranner och torterare, påpekade samtalsledaren Katarina Gäddnäs.
Men litteraturen kan ge oss etisk kunskap, fortsatte hon. Litteratur i uppfostrande syfte blir oftast ointressant, medan en högre verklighet finns i fiktionen.
Det var den 19:e årgången av Mariehamns Litteraturdagar. Under alla tre dagarna var biblioteket fyllt till bristningsgränsen av åländska, finska och svenska litteraturentusiaster.
__________
Eva Lidén är journalist och konstnär
Foto: Eva Lidén
– Utställningen om godhet på Ålands Museum innehöll bl.a. ett träd där besökarna fick säga vad godhet innebär för dem. Poeten Eva B Magnusson begrundar.
– Författare kan skriva om godhet utan att skriva på näsan. Astrid Lindgren hölls fram på ”godhetsutställningen” på Ålands Museum.