Lyrik: Fånge hos mjuka ord
Bokhyllan, Lyrik, Recension tisdag, juni 4th, 2013Fånge hos mjuka ord
C.D. Wright
Översättning Niclas Nilsson
W & W, 235 sidor, Utkommen
– – –
C.D. Wright är en amerikansk poet född 1949 i Mountain Home, Arkansas. Hon debuterade redan 1977 med diktsamlingen Room Rented By A Single Women, ett verk som gavs ut på poeten Frank Stanfords förlag Lost Road Press. Denna urvalsvolym börjar med hennes diktsamling Translations of The Gospel Back Into Tounges(1982) och slutar någonstans idag. Trettio år av poesi samlat på 235 sidor. För översättning och urval står Niclas Nilsson.
Wright skriver en poesi som är starkt geografiskt förankrad. Man kan verkligen känna Söderns själ i dikterna, från Arkansas till Memphis. Hennes tidiga dikter är små komprimerade berättelser om människor på bussar, på motell, och på motorvägar. Motiven är mycket amerikanska: de ändlösa vägarna, mynttoaletterna, jukeboxarna och neonljusen. Som läsare befinner man sig verkligen där. I den amerikanska natten – i den amerikanska ensamheten. En favorit är Detta par från Further Adventures With You (1986):
Och på bilen som brinner vid landsvägen. Jukeboxar
vi matade. Mynt som cirkulerar med våra avtryck.
Saker vi skickade efter. Långa bilturer. Regnet. Ställen
där vi åt sent och bara en gång. Ett djurs ögon
i strålkastarkäglorna.
Det finns en tydlig utveckling i Wrights författarskap där de tidiga 80-tals dikterna är mer traditionellt narrativa enbladare för att bli boklånga dikter under 90-talet som handlar om form och språk snarare än berättande. Wright brukar sägas tillhöra de så kallade The Language Poets, en postmodernistisk grupp av författare som vände sig mot den traditionella poesin under 1960-talet. I String Light (1991) börjar formen ta allt mer plats för att skjuta undan berättandet.
Den intressantaste diktsamlingen inkluderad heter One Big Self: An Investigation (2003) som hon skrev med utgångspunkten i ett antal möten med interner från Louisianas fängelser. Ett slags blandning av poesi och dokument som kretsar kring tiden:
Räkna dina gråa hår
Räkna dina kvalsterbett
Räkna dina piller
Räkna hur många gånger telefonen ringer
Räkna dina T-celler
Inom murarna är tiden allt. Kanske det mest centrala i ett fängelsestraff. Och man räknar tiden för att inte bli galen, för att inte mista alla begrepp och koncept helt. Wright fångar det på ett enkelt men intensivt sätt.
Fånge hos mjuka ord ingår i W & W’s serie med internationell poesi. Och det är glädjande att förlaget satsar på kontemporär poesi som annars kanske hade gått en förbi. Dessutom en snyggt formgiven bok som ser fin ut i bokhyllan. Däremot är jag inte helt övertygad om urvalet. Det känns spretigt, som om man försökt trycka in så mycket som möjligt från verken. Och när de senare verken är boklånga dikter kan man ifrågasätta att göra utsnitt ur dessa eftersom längden, det vill säga formen, är det centrala. Vad blir kvar?
– – –
Erik Göthlin filmvetare