CD: Orkesterverk av Leevi Madetoja
Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor söndag, april 21st, 2013Leevi Madetoja: Symphony No. 2; Kullervo; Elegy. (Ondine/Naxos). Speltid: 62’04.
Helsinki Philharmonic Orchestra, John Storgårds (dirigent)
Betyg:
–
Idag framstår Jean Sibelius som den självklare giganten inom finskt musikliv under första halvan av 1900-talet. Men läser man den stores dagböcker framgår att han själv ingalunda betraktade sin position som självklar och han klagar över att finna sig orättfärdigt förbigången av diverse kolleger. Så var han för all del rätt depressiv av sig. Idag är det väl snarare så att man kan finna en del av dessa kolleger orättvist förbigångna, till exempel den 22 år yngre Leevi Madetoja (1887–1947). Idag är han kanske mest känd för sin opera Österbottningarna som ibland omnämns som Finlands nationalopera – och just när det gäller opera var ju konkurrensen från Sibelius obefintlig. Men han skrev även tre symfonier och annan orkestermusik.
Nu har Ondine låtit John Storgårds och Helsingfors filharmoniker ta hand om den 2:a symfonin, tondikten Kullervo och Elegi. Som vanligt svarar Ondine för en tekniskt briljant inspelning, och som vanligt svarar dessa musiker för tolkningar och spel på toppnivå. Den tidiga och dramatiska Kullervo börjar som Wagner men utvecklas sedan mer åt Tjajkovskijhållet – och låter definitivt inte som Sibelius verk med samma namn. Symfonin tillkom till stor del under det finska inbördeskriget 1918, ett krig där Madetoja förlorade sin bror Yrjö och sin vän och kollega Toivo Kuula. Efter de första mer lyriska satserna kulminerar symfonin i ett vildsint och smått brutalt scherzo för att så avslutas i en stämning av resignation. Tonspråket är i grunden romantiskt men Madetojas eget – även om man i det vackra andantet ibland kan ana Sibelius bakom de svepande stråkarna och de glansfulla bleckblåsarna. Skivan avslutas med den mycket vackra elegin.
Efter denna flygande start kan man bara hoppas att Ondine låter samma musiker följa upp med Madetojas övriga orkesterverk.
__________
Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.