Konstbok: Anna Nordquist Andersson
Bokhyllan, Facklitteratur, Recension fredag, februari 15th, 2013Anna Nordquist Andersson
I see through you
Kalejdoskop förlag
80 sid
Sune Nordgrens konsttidskrift Kalejdoskop är nedlagd sedan flera år. Men det förlag som startades upp med samma namn lever vidare med några titlar per år.
En av de senaste böckerna från Kalejdoskop är I see through you med Anna Nordquist Anderssons collage och två korta texter, den ena av Lars-Olov Wallenstein och den andra av Per Engström, båda på både svenska och engelska.
Bokens bilder kommer i stort sett alla från samma projekt. I den gamla bildtidningen Life har konstnären letat upp bilder som hon skurit titthål i så att ögon från andra bilder längre bak i tidningen blir synliga. Lars-Olov Wallenstein beskriver effekten så här:
”De bilder hon bearbetar blir därför inte först och främst en representation eller en entitet som svävar i det imaginära, utan en fysisk yta infogad i en publikation som i sin tur kan uppfattas som ett fysiskt objekt. Att det inte finns någon relation, medveten eller omedveten, mellan det frilagda ögonparet och den bild det framträder i, är vad som gör mötet till en oplanerad händelse, och är en slump alstrad av bildens placering på tidskriftens sida.”
Endast ett bildpar skiljer ut sig från denna metod. Det är två collage med gravstenar som dyker upp i ”fel” sammanhang. Döden alltså. Det är en rimlig klangbotten för de andra bildernas tema – frusna ögonblick och seende. Fotografiets fragment av sparat liv påminner ju obönhörligen om död.
Bokstavligt talat inifrån möter oss ögon i Anna Nordquist Anderssons bilder. Vi, betraktarna, är också sedda, också betraktade. Detta öppnar för många funderingar och tolkningar. Per Engström associerar till övervakning:
”Naturen är nog emot oss, den är jävligt tillbakadragen, ängarna bara ligger där och ruvar, de är i maskopi, någonting sker bakom stängda dörrar hos myndigheterna, naturen påstår sig inte göra några andra anspråk än att få finnas, och där borde äganderätten upphöra, STAAATEN borde inte få äga natur, vad är det för frihet annars vi talar om? vad är det för hopplöshet, vad är det för dålig hållning parad med målmedvetenhet ni har? förklara, män, låt inte blicken vika undan och fastna i marken, vems frihet, vems stad och träd och hus, flacka inte, gå inte bort över markerna”
Själv tänker jag snarare på det möte som konstupplevelsen kan utgöra. Alltså möte i kontrast till konsumtion. I Anna Nordquist Anderssons bilder tydliggörs att det är två parter som möts. Bilden och betraktaren. Eller vill hon antyda att ett sådant möte egentligen är omöjligt? Översättningen av bokens titel blir ju ”jag ser genom dig”.
—
Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion