Hem » Recension, Skivor » CD: Enescus 2:a symfoni

CD: Enescus 2:a symfoni

George Enescu: Symphony No. 2; Chamber Symphony (Ondine/Naxos).  Speltid: 69’19.
Tampere Philharmonic Orchestra, Hannu Lintu (dirigent)

I 1900-talets början etablerade sig det rumänska underbarnet George Enescu som violinvirtuos i Paris. Men han var också verksam som dirigent och kompositör. Än idag betraktas han som Rumäniens främsta röst inom den klassiska musiken och har till och med fått ge namn åt en symfoniorkester. Hans mest populära verk är väl den frejdiga Rumänsk rapsodi nr. 1, som i stort sett är det enda av honom som återkommande framförs utanför hemlandets gränser. Det är synd. På 90-talet spelade i alla fall Arte Nova in hans orkesterverk med just George Enescu Bukarests Filharmoniska Orkester under dess dåvarande chefdirigent Cristian Mandeal. Nu är det finska Ondine som påminner oss om symfonikern Enescu genom att låta Tammerfors filharmoniker under Hannu Lintu presentera Symfoni nr 2 (1913) och Kammarsymfoni för 12 instrument (1954).

Tonspråket i Enescus 2:a symfoni har inte utan orsak liknats vid Richard Strauss. Men det är en Strauss med fransk bouquet (något som blir än tydligare i den tredje symfonin). Orkesterbehandlingen är både tjusig och delikat med sina rika klanger. Jag kan tänka mig att det inte är helt lätt att hålla ihop det nästan timslånga verket, men Hannu Lintu har inga problem. Han låter aldrig musiken glida isär eller kännas seg. Tolkningen är mer raffinerad än Mandeals som å andra sidan är kraftfullare och mer dynamisk. Som vanligt kan Ondine skryta med ett oerhört bra ljud, men Arte Novas är gott nog .

George Enescu 1881-1955

I kammarsymfonin, det sista Enescu skrev, möter ett fullständigt annorlunda tonspråk: Här blir det aktuellt att tänka på Schönberg snarare än Strauss. Det är ett kärvt och naket verk, mer intellektuellt än sensuellt – men i sin art lika övertygande.

Den som inbillar sig att George Enescus musik främst vore en rumänsk angelägenhet tar alltså gruvligt fel. Det gav redan Cristian Mandeals inspelningar klart besked om. Och nu bekräftas det av Hannu Lintu. Så låt oss hoppas att Ondines satsning på Enescu inte stannar vid denna cd.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree