Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Scen » Busig och välspelad Djungelbok vid Alfred Nobels Björkborn

Busig och välspelad Djungelbok vid Alfred Nobels Björkborn

Bagheera och Baloo tar sig en paus

SOMMARTEATER
DJUNGELBOKEN
Av Rudyard Kipling
Spelplats: Alfred Nobels Björkborn, Karlskoga
Teaterföreningen Lyset
Regi och dramatisering: Peter Krantz
Musik: Åke Norén
Kostym: Johanna Oranen
Medverkande:
Wilma Orebrand och Amanda Hjalmarsson – Unga Mowgli
Izabelle Westberg – Vuxna Mowgli
Jennifer Ljusterås – Baloo
Sebastian Duvéng – Rudyard Kipling, Bagheera
Peter Krantz – Alfred Nobel, Shere Kahn
Simon Tarakkamäki – Tabaqui
Kalle Karlsson – Akela
Moa Adamsson – Kaa
Veronica Hjalmarsson – Chill Glada
Matilda Stålhandske – Abeo Gam
Ivan Rosin – Abiba Gam
Vargar, apor, bufflar, bybor:
Samuel Hellqvist, Erik Magnusson, Alexandra Karlsson, Antonia Cerwall, Egon Karlberg, Astrid Magnusson, Lamar Bakari, Inez Chrunak Stridh, Sara Hellqvist, Caroline Gustafsson, Kajsa Agerhem, Ann-Louise Magnusson, Filip Nässén.

Djungelboken har alltid tillhört mina favoriter av alla de Disneyfilmer som producerats under åren. Många är de tillfällen jag skrattat och njutit tillsammans med, först egna barn, senare barnbarnen. Sångerna finns där någonstans i bakhuvudet och kärleken till björnen Baloo, pantern Bagheera och de andra djungelinvånarna är fortfarande äkta.

Rudyard Kippling och Alfred Nobel välkomnar publiken. Foto: Klara Uhrberg

Känner jag då igen mig när jag nu bänkat mig för att se Teaterföreningen Lysets tolkning? Nja, eller jo, kanske. Alla finns ju där, historien om människovalpen Mowgli som tas om hand av Akelas vargflock, hatas och jagas av tigern Shere Kahn och som upplever äventyr i djungeln tillsammans med vännerna Baloo och Bagheera. Teaterföreningen Lyset har i övrigt valt att fritt stödja sig mer på boken, skriven av Rudyard Kipling, redan 1894. Något som bland annat var anledningen till att Kipling fick Nobelpriset i litteratur 1907. 

Med tanke på att föreställningen nu utspelar sig på Alfred Nobels Björkborn är det givetvis oundvikligt att inte plocka upp detta faktum för producenten och regissören Peter Krantz. Peter som också gör den hatiske tigern Shere Kahn. Det är just Alfred Nobel som välkomnar Rudyard Kipling och publiken till sin vackra herrgård och dess djungelomgivning.
Djungelboken är en historia om kärlek och moral. Om att hålla sina löften, ställa upp för varandra. Här finns både glädje och sorg, fest och gamman. Lyset har också kryddat anrättningen med bröderna Grimm, schlagerlåtar och nutida nyhetsmurvlar. 

Hyenan Tabaqui. Foto: Klara Uhrberg

Vi möter vargflocken som efter ett djungelmöte lovar att ta hand om människovalpen Mowgli, den lilla grodan. Man lovar att skydda honom från Shere Kahn och till hjälp finns vännerna Bagheera och Baloo. Björnen Baloo är den som tar hand om utbildningen av både vargungar och Mowgli. Det är djungelns lag som ska präntas in. Baloo spelas av Jennifer Ljusterås, en veteran i gänget, och hon gör det som vanligt på ett lysande sätt. Stor, snäll och godmodig, men också lite sträng. Vi känner igen boxningsträningen från Disneyfilmen och vi får en snutt av sången “var nöjd med allt som livet ger”. I övrigt är det i stort sett bara ny musik, skriven av Karlskogaprofilen Åke Norén. Suggestiva trummor och fullt kräm när vargarna träder in och sprudlande disko när apornas dans tar över scenen. 

En figur som sticker ut lite extra är hyenan Tabqui som spelas av Simon Tarakkamäki. Hans ständiga hunger och fnitter när han då och då dyker upp gillas av publiken. Sprudlande är också Veronica Hjalmarssons livliga fågel Chill Glada och hennes kusiner Abeo och Abiba gam. Sebastian Duvéng är delvis den trygga berättarrösten i  Rudyard Kiplings skepnad. Han gör också Mowglis fadersgestalt, den kloka pantern Bagheera. Vi ska givetvis inte glömma huvudfiguren själv, människovalpen Mowgli, denna kväll görs han av Wilma Orebrand. Med full entusiasm tar hon hand om sin roll på ett imponerande sätt. I andra akten tas rollen över av Izabelle Westberg på ett lika förnämligt sätt.   

Gamen Abeo. Foto: Klara Uhrberg

Djungelboken vid Björkborns herrgård är en sprudlande familjefest för alla åldrar. Vi som är uppväxta med Disneys tolkning får här en lite annan upplevelse. Spelplatsen är perfekt och hela ensemblen gör en lysande föreställning. Kanske lite lång för de allra yngsta då den innehåller en paus på 25 minuter, men ska du se någon teater i sommar, nu när möjligheterna finns, så tycker jag du ska välja Djungelboken. Inte bara för att det är en välspelad föreställning utan också för att den innehåller ett fint budskap. Shere Kahn ger oss också en liten tankeställare när han talar för att Mowgli inte hör hemma i djungeln. “Vad har människan gjort oss, våra floder och skogar” kan vi väl fundera en stund över. Det är i allra högsta grad ett aktuellt fenomen. 

Väldigt aktuell blir det också när överste Hathi, elefanten, dyker upp på slutet och utlyser djungelfrid då den stora torkan är på väg att drabba djuren. Något som vi känner igen när vi nu levt under en pandemi ett drygt år. När katastrofer drabbar oss är det bäst att hålla ihop. Det gäller både i djungeln och bland människor. Det behöver vi påminnas om ofta.
Föreställningen håller på till den 24 juli. All info finns på lyset.se.

Björn Reimers

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree