CD: Nancy Dalbergs stråkkvartetter
Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor söndag, februari 23rd, 2020Nancy Dalberg: The String Quartets (Dacapo/Naxos). Speltid: 71’08.
Nordic String Quartet
Betyg:
Har ni inte hört talas om Nancy Dalberg (1881-1949) är ni säkert i gott sällskap, även om hon inte är okänd. Själv har jag sedan länge en cd med två av hennes orkesterverk, den andra stråkkvartetten och några sånger. Men man kan knappast påstå att hon är en regelbunden gäst i konserthusen eller att skivbolagen strösslar med inspelningar av hennes verk. Nu kommer i alla fall en cd med hennes samtliga tre stråkkvartetter, spelade av dansk-svensk-färöiska Nordic String Quartet, och då finns det anledning att lystra – desto mer som två av kvartetterna här spelats in för första gången. Den andra kvartetten finns alltså sedan tidigare, då med Carl Nielsen-kvartetten som har en slankare ton, håller något högre tempi och spelar med lite större lätthet och attack.

Nancy Dalberg.
Den första kvartetten är från 1915 då Dalberg studerade för Carl Nielsen. Men tro inte att det låter som ett elevarbete, och tro inte heller att hon försöker låta som Nielsen. Hennes stora styrka här ligger i det melodiska. Några av de absolut finaste partierna återfinns i de två snabba satserna, där hon plötsligt slänger in långsamma avsnitt av innerlig skönhet. Den andra kvartetten, från 1922, är på sitt sätt mognare och livligare. Men saknar å andra sidan de ljuvliga melodierna från den första, även om det sångbara andandet förvisso är vackert.
När hon fem år senare återvänder till kvartettformen har hon blivit djärvare, utan att för den skull bjuda futuristiskt sprängstoff som Rued Langgaard i hans kvartetter från 1918 och 1924. Som helhet är nog 3:an den bästa och mest helgjutna av Dalbergs stråkkvartetter. Den måste rimligen räknas till de verkligt betydande nordiska kammarmusikverken från den här tiden, och det var verkligen dags att vi fick veta det. Skivor som på detta sätt vidgar våra vyer är verkligen värda en extra eloge.
Låt oss nu hoppas att Dacapo går vidare och spelar in Dalbergs symfoni från 1918, den första skriven av kvinnlig tonsättare i Danmark. Den fick god kritik, men av ett lite nedlåtande paternalistiskt slag som knappast kan ha uppmuntrat till att gå vidare med större orkesterverk.
__________
Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.