Humlans liv är kort men livsviktigt
Dixit måndag, augusti 5th, 2019Ett gäng herrhumlor tankar flygbränsle i en solig sörmländsk lavendelrabatt mellan de ideliga kontrollturerna till sina”raggarrundor”. Sinnrikt och försåtligt luktmarkerade stråk med doft av erotiska och esoteriska humleherrparfymer som ska locka till sig blivande drottningar. Var brudarna finns så här i början av augusti är svårt att veta exakt. Men majoriteten av drottningflickorna har redan grävt ner sig i jorden fulltankade av den sperma som en hane pumpat in vid en fruktbar herdestund i det gröna. Drottningpretendenterna inväntar nu nästa vår för att starta ett nytt samhälle.
Humleherrarna i rabatten är alltså för sent ut. De kommer att misslyckas med sitt evolutionära uppdrag som befruktare. De är dömda till en fåfäng jakt efter kvinns tills livet flyr. Men en humlekarl måste göra vad en humlekarl måste göra – ända in i kaklet. Fåfängligheters fåfänglighet. Förspilld mannamöda!
Mitt nyfödda intresse för humlor har jag författaren och humleexperten Björn Cederberg att tacka för. Han har tillsammans med illustratören Bo Mossberg givit ut boken Humlor i Sverige : 40 arter att älska och förundras över. Den bjuder på en skönt illustrerad läsupplevelse utöver det vanliga. Cederbergs glasklara skildring av humlelivets och naturens komplexitet skapar en känsla av existentiell ödmjukhet. Humlans liv är ingen dans på rosor under de få månader den har att leva. Det är ett under att den överhuvudtaget överlever som art. Farorna och fienderna är många. Inte minst vi människor i vår likgiltighet inför naturens mångfald av livsformer och kortsiktiga vårdslöshet gentemot levande varelser som likt humlan är viktiga för vår egen överlevnad som art. Vi gör inte skäl för namnet homo sapiens.
Dixie Ericson är kulturskribent