Hem » Resor » Estland: verkligen ett spännande resmål!

Estland: verkligen ett spännande resmål!

20160610_162729-1Jag for dit i somras – en minikryssning med Silja Line från Stockholm. Avfärd sent på eftermiddagen, drink på överdäck, solig överblick över skärgården, öppet hav… och sedan smörgåsbord i storleksordningen hundratals kvadratmeter, och därefter diverse musik- och dansevenemang. Slutligen sömn i lyxig hytt på däck 9 med havsutsikt. Därefter innehållsrik heldag i Tallinn. Framåt kvällen återfärd – och morgonen därpå tillbaka i Stockholm. En mer kompakt och givande minisemester (1,5 dygn) var det länge sedan jag upplevde.

Tallinn, med drygt 400 000 invånare, är inte bara Estlands huvudstad och en viktig industriort utan innesluter också en av Östersjöområdets bäst bevarade medeltidsstäder, numera upptagen på UNESCO:s världsarvslista. I gamla stan, högt belägen och omsluten av en ringmur, finns välbevarade hus från 1500-talet och framåt, vindlande gränder, små torg och parker, och flera ståtliga kyrkor, varav flera ryskortodoxa (Alexander Nevskij-katedralen uppfördes 1894 av stans då ryska härskare).

Efter en natt till havs glider färjan tidigt på förmiddagen in i Tallinns hamn – och så är det bara att promenera ut i den estniska huvudstaden, som med sina gamla hus och överblickbara stadskärna uppe på en höjd har en alldeles speciell, faktiskt nästan lite sagoaktig karaktär.

Tallinn, som på 1600-talet hette Reval och var en del av det svenska stormaktsrederiet, har på senare år blivit en allt mer uppskattad destination, inte minst bland svenskar. Och prisnivån är ännu behagligt låg: 40 procent billigare än Stockholm.

Inte minst arkitektoniskt är Tallinn väl värt ett besök. Gamla stan domineras helt av välbevarad bebyggelse från medeltiden och framåt. Här och var är gränderna kullerstensbelagda. De flesta hus har rustats och fått färg efter förfallet under kommunisttiden, men här och var ser man ännu hela kvarter där man slungas långväga tillbaka i tiden.

På Domberget ligger förutom domkyrkan regeringsbyggnaden samt en rad adelspalats, däribland ett från 1813 ritat av C.L. Engel. Finländsk modernism har gett avtryck i form av bl.a. Estoniateatern (ritad 1910 av Armas Lindgren) och Konsthuset från 1934. Från sovjettiden finns flera tidstypiska anläggningar, bl.a. Hotel Olympia och den jättelika konserthallen Linnahall, i hamnområdet; ett monumentalbygge nu i långt gånget förfall. Klotter och skadegörelse vittnar en hel del om de antiryska stämningar som nu finns i landet.20160610_165208

I augusti 1991 blev Estland åter självständigt. I en cirkel runt gamla stan, belägen på en höjd strax ovanför hamnen, har Tallinn de senaste decennierna vuxit kraftigt.

Sevärdheterna är många – och självklart är stan värd mer än de timmar båten ligger i hamn. Stannar man några dagar kan man ju dessutom passa på att besöka exempelvis operan och konserthuset, men också Estlands friluftsmuseum, strax utanför centrum, som ungefär motsvarar Skansen.

Här exempel på sådant man inte bör missa vid ett Tallinn-besök: Rådhuset (”gamla stans hjärta”), Stadsmuseet (med bl.a. en skalenlig modell av stan som den såg ut 1825), ringmuren (från 1200-talet, med 20 torn och många portar), Ockupationsmuseet (estniskt 1900-tal i blixtbelysning), domkyrkan (uppförd 1219, mitt under den danska belägringen), Kadriorgparken (med Peter den stores lustslott, konstmuseum i rysk 1700-talsbyggnad samt härlig park), KUMU-museet för modern konst, invigt 2006 (därutöver finns en rad intressanta konstmuseer).

20160610_153116Fler tips: det underbart ålderdomliga konditoriet Maiasmokk, restaurangen Olde Hansa (”medeltidsmiljö”, trubadurer och tidsenligt klädd personal – alltsammans i stearinljussken i de välvda stenvalven), ölkällaren Karja Kelder från tidigt 1900-tal, Solaris köpcentrum och Centralmarknaden (saluhall). För den bokintresserade rekommenderas Rahva Raamats bokhandel som bl.a. har engelskspråkig litteratur och illustrerade verk om estnisk kultur.

Gamla stan i Tallinn är så mycket mer än exempelvis gamla stan i Stockholm. Här är det mer som att återträda in i en gången tid, och där allt inte bara är turistfasader: här levs ett liv som i mångt och mycket är av helt annan karaktär än i det västerland vi svenskar är vana att röra oss. Passa på att uppleva Tallinn innan ”västifieringen” gjort det till ännu en ”american suburb”…

Björn Gustavsson

Fotnot: Läs mer på www.visitestonia.com/sv.

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree