Skissernas museum
Krönika onsdag, april 29th, 2015Det finns intressanta museer – och det finns exceptionellt intressanta museer… Tate Modern i ett gammalt kraftverk vid Themsen-stranden är exempel på det senare. Där alstras inte längre elektrisk energi – men i stället en kreativ sådan – och den sprider sig inte bara över London, utan i långt vidare kretsar.
Ytterligare ett exempel på vad jag skulle vilja kalla ”exceptionellt intressant museum” finns i Lund. Är man på väg söderut – ja kanske inte per flyg, utan per tåg eller bil – bör man absolut stanna till i studentstaden och ägna några timmar åt detta inspirerande ställe. På köpet kan man ta en promenad i intilliggande skulpturpark och närbelägna Botaniska trädgården.
Att komma in i den första, katedralliknande salen är en upplevelse i sig. Att sedan få syn på mängder av förstudier och skisser till kända offentliga verk innebär genast en eggelse av stora konstnärliga mått. Här framträder – skissartat – en stor del av den svenska offentliga konsten från 1800-talet och framåt. Här finns prins Eugens förarbeten till fresker i Stockholms stadshus, arbeten av Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Arne Jones och många, många andra. Här får man en inblick i själva konstens tillblivelseprocesser; här gläntas på dörren till den skapande processen som sådan.
Jag fortsätter in i sal efter sal – det är som att vandra allt djupare in i en Tranströmer-dikt: valv efter valv… Det är som att närma sig ett slags nollpunkt: att få en inblick i konst som föds, blir till. Skissernas museum belyser den konstnärliga vägen från idé fram till fullbordan.
Här möter prototyper till statyer… utkast av Fernand Legér… Sonia Delanuyas originalmålningar till 1937 års världsutställning i Paris… Matisses fullskaleskisser till kapellet i Vence och där man kan följa jungfru Marias utveckling från ung flicka till madonna… Här möter skisser, modeller och förstudier till både monumentalkonst och konst tillkommen för offentliga miljöer – både inom de nordiska länderna och från andra länder, Frankrike, Mexiko osv.
Skissernas museum hette ursprungligen Arkiv för dekorativ konst och grundades 1934 av konstprofessor Ragnar Josephson; det öppnade som museum år 1941. Josephson, som i sin undervisning särskilt hade intresserat sig för kreativa processer, ville skapa ett arkiv som i första hand skulle dokumentera ett konstverks väg från konception till färdigt verk. Och eftersom offentlig konst ofta kräver ett antal förstudier blev just den genren en viktig del av insamlingsarbetet.
Museet, som byggts ut i omgångar, senast år 2004, har idag hand om cirka 30 000 föremål – och samlingarna växer oavbrutet.
Fram till i början av augusti visas, vid sidan av de permanenta samlingarna, utställningen Skiftande landskap, som baseras på den omfattande konstsamling som Lunds universitet innehar (och som inbegriper alltifrån renässans och holländskt 1600-tal till svensk 1900-talskonst). Därefter stängs museet.
Stänger? Ja, det dags för ännu en utbyggnad. Här ska byggas ny reception, museibutik och restaurang. Beräknad återinvigning i april 2016 – lagom till museets 75-årsjubileum.
—
Björn Gustavsson