Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Prometheus skapelser av Beethoven

CD: Prometheus skapelser av Beethoven

Beethoven SvKLudwig van Beethoven: The Creatures of Prometheus; Twelve Menuets; Twelve German Dances. (Simax/Naxos). 2 cd. Speltid: 64’47 + 40’18.

Swedish Chamber Orchestra Örebro, Thomas Dausgaard (dirigent)

Betyg:

betyg-4.5

Svenska Kammarorkestern under Thomas Dausgaard fortsätter oförtröttligt sin stora Beethovensatsning på norska Simax. Tonsättarens samtliga verk för orkester ska spelas in, och nu kan man presentera den elfte utgåvan i serien, en dubbel-cd som går i dansens tecken: baletten Die Geschöpfe von Prometheus (Prometheus skapelser) samt Tolv menuetter och Tolv tyska danser. Danserna spelades första gången på en bal 1795 och kan närmast betraktas som ett slags bruksmusik. Som sådan har den sin charm och fungerar som en trevlig, men inte direkt omistlig, bonus till det som utgör albumets huvudnummer: Prometheus-baletten från 1801.

Beethoven målad av Carl Traugott Riedel år 1801, samma år som Prometheusbaletten uruppfördes på hovteatern i Wien.

Beethoven målad av Carl Traugott Riedel år 1801, samma år som Prometheusbaletten uruppfördes på hovteatern i Wien.

Enligt myten var det titanen Prometheus som stal elden från gudarna och gav till människorna; ibland sägs han rent av ha varit den som skapade människorna ur några lerklumpar. Det är därför Mary Shelley gav sin roman om Frankenstein och hans monster underrubriken ”Den moderne Prometheus”. Romantikerna upphöjde honom också till revolutionär upprorsmakare och gudatrotsare, och man kan nog misstänka att Beethoven såg honom som något av en frände. Han bringar honom en eldfängd hyllning med sin balett. Här finns också mycket som pekar framåt, och då tänker jag inte bara på att Beethoven återanvände ett tema i Eroica-symfonins final två år senare. Hur som helst är det härlig musik som förtjänar att framföras oftare.

Efter de senaste utflykterna till Tjajkovskij och Wagner är det gott att åter få höra Svenska Kammarorkestern och Dausgaard i en repertoar som verkligen är deras. Beethoven kan de utan och innan, och de spelar honom för kung och fosterland – eller kanske snarare, när det gäller Prometheus skapelser, för Napoleon och revolutionen. Redan de första takterna signalerar att man kan förvänta sig en dynamisk högvoltstolkning – och man blir inte besviken. Det musiceras frimodigt men med skarp precision, och här finns såväl kraft och energi och attack som fjädrande lätthet. Mytens Prometheus fjättrades vid en klippa av gudarna; här framträder han i frejdig frihet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree