Kriminalroman: Pojken i resväskan
Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur fredag, januari 25th, 2013Pojken i resväskan
Lene Kaaberbøl & Agnete Friis
Kriminalroman
Bonniers, 2012
Översättning Margareta Järnebrand
284 s.
Nyligen utgiven
— — —
Det är alltid spännande med nykomlingar på kriminalhimlen om man är lagd åt det hållet, och det är särskilt givande om resultatet är gott. Så är det utan tvekan med Kaaberbøl och Friis, två danska författare som båda skrivit böcker för barn och ungdom innan. Pojken i resväskan är första delen i en serie kriminalromaner som översatts till flera språk och vunnit priser.
Boken är en sammansatt roman där ingenting lämnas åt slumpen men där det samtidigt inte skrivs på fingrarna vad läsaren ska tänka och tycka. Handlingen drivs framåt i nästan febrig fart, skickligt illustrerat av huvudpersonens fixering vid tid och klockor. Här räknas sekunderna och alla är lika viktiga.
Flera handlingar, platser och personer vävs samman och knyts ihop på slutet. Det är Jan, den danske mannen som tror att han kan köpa allt för pengar, även liv. Nina, med sitt beroende av klockor – vilket har sin förklaring i hennes barndom – och hennes stora behov av att hinna hjälpa i tid, att rädda alla som räddas kan. Sigita, som tidigt lämnat sin katolska familj för att undkomma deras syn på skuld och skam och vars barn försvinner. Jucas, som lever på den energi som vreden ger honom och som driver honom i fördärv. Karin som låter sig bländas av Jan och vars tilltro till honom slår hennes liv i spillror. Anne, som kämpar för att rädda sitt sjuka barn och som förstår mer än vad hon avslöjar. Morten, vars liv tillsammans med Nina prövas om och om igen, och så Mikas förstås – barnet som drogad skickas i en resväska till Danmark. En boll sätts i rörelse när Jan bestämmer sig för att köpa tillbaka livet till sin son. Han missförstår vad affären egentligen går ut på. Något går snett och sen finns ingen väg tillbaka; allt rasar samman som i en förbestämd logik.
Pojken i resväskan handlar om handel och utnyttjande av kvinnor och barn och visar på ett brutalt och närgånget sätt hur män tar sig rätten att köpa och sälja dem som varor. Det handlar om unga kvinnor från olika länder som säljs till danska män och om barn som försvinner spårlöst. Samtidigt målas en starkt kritisk bild upp av hur samhällssystemet, med social- och polisväsende, står handfallna. Alla vet vad som pågår men många är bakbundna. Det är därför Nina tar saken i egna händer, vilket leder henne mycket längre ut än vad hon egentligen borde vara. Det får också stora konsekvenser för hennes egen familj. Det är genomgående kvinnorna i boken som tar ställning och agerar.
Det finns många riktigt bra formuleringar i texten, så det blev mycket att stryka under. För att sammanfatta boken ska jag citera en av dem, som berör Karin som försökte fly när hon förstod vilket sammanhang hon hamnat i och som fick plikta med sitt liv. Jag tycker att citatet säger mycket om den verklighet som boken handlar om: ”Hon var rädd för folk som lägger barn i resväskor, tänkte Nina plötsligt, och för de människor som betalar dem för att göra det.”
Jag ser fram emot fler böcker av Kaaberbøl och Friis.
— — —
Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare