Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kammarmusik av Enescu

CD: Kammarmusik av Enescu

Georges Enesco (George Enescu): Trios (Trio g-moll; Sérénade lointaine; Trio a-moll)  (ZigZag Territoires/Naxos).  Speltid: 52’39.
Trio Brancusi

Betyg:

Trio Brancusi heter en rumänsk pianotrio. Namnet har man naturligtvis tagit efter konstnären Constantin Brâncuși – i Sverige kanske mest känd för ”Den nyfödde” (ägget) som kan beskådas på Moderna museet i Stockholm. Precis som Brâncuși drog George Enescu från Rumänien till Paris runt sekelskiftet 1900 (efter en mellanlandning i Wien) – där han i första hand etablerade sig som virtuos på violin och piano och i andra hand som tonsättare. Men det är som tonsättare han nu alltmer uppmärksammas. Nyligen kom en finsk inspelning av den stora 2:a symfonin (Ondine) – och nu är det dags för hans kammarmusik i form av tre verk för pianotrio.

George Enescu och vänner spelar för kejsarinnan Elisabet

Trion i g-moll är skriven 1897 av en blott 16-årig yngling som lyssnat på tyska romantiker som Schumann och Brahms och till dessa lagt en fransk air av Franck och Fauré. Det är passionerat och flott. Nitton år senare skrev han trion i a-moll, och nu kan man höra en del drag av impressionism och Ravel. Trots det framstår faktiskt den här trion som tyngre och lite grötigare än det framflygande ungdomsverket. Sérénade lointaine slutligen kan närmast karaktäriseras som ett kort och elegant salongsstycke.

Vad jag förstår är detta första gången som de två triorna spelats in på skiva, och Trio Brancusi tar sig an dem med all den glöd och passion man kan önska.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree