Hem » Debatt » Konst och moral: Askans akvareller i Lund

Konst och moral: Askans akvareller i Lund

Inlägg 1589 på www.vilks.net

Carl Michael von Hausswolff (1.458) har väckt uppmärksamhet med sina akvareller målade av aska som han hämtat från en krematorieugn från ett koncentrationsläger. På Publicistklubben härom sistone diskuterades Dan Jönssons bok om hur den medialt gångbara konsten tar över konstscenen. Det ligger naturligtvis en sådan potential i Hausswolffs utställning och den har väckt en del reaktioner. Salomon Schulman (SDS) tycker att det är vämjeligt. Och andra menar (SDS) att det är att banalisera Förintelsen.

Man kan fråga sig vad ett sådant projekt skall tjäna till. Ställer man en sådan fråga kräver man för mycket av konsten och konstnären. I den, med tiden rätt hopplösa, diskussion jag har fört med Peter Ekström om moral och konst, har jag hävdat att det är konstvärlden som reglerar konstens moral, dvs. hur det uppfattas. Några tyngre namn i konstvärlden har ännu inte kommenterat saken och stannar det vid det är det också ett svar. Världen utanför konstvärlden är något mer intresserad och även här faller den moraliska domen genom en eventuell konsensus. Hausswolff vägrar ge någon intervju men han förklarar sig på galleriets (MBG) hemsida:

”När jag så betraktade bilderna så ’talade’ dom till mig; figurer visade sig … som om askan innehåll energier eller minnen eller “själar” från människor … människor torterade, plågade och mördade av andra människor i ett av 1900-talets mest hänsynslösa krig.”

Det hjälper liksom inte, det är självklart att även denna förklaring blir föremål för moralisk granskning. Förintelsen är ett infekterat område och det är inte lätt att skapa någon diskussion om saken. Säkert är det inte heller konstnärens avsikt. Det han berättar i sin text hör samman med den romantiske konstnärens poetiska världsbild. Frågan är om han verkligen tror att särskilt många andra kommer att finna fram till några själar från plågade människor. Hausswolff är inte den ende som har prövat Förintelsen. Ett starkt uppmärksammat projekt var Santiago Sierras förvandling av en tidigare synagoga i närheten av Köln till en gaskammare (2006). Den stängdes efter protester efter två dagar. Kritiken var att han banaliserade Förintelsen. Sierra försvarades med att han ansåg att man redan hade banaliserat Förintelsen och att det var just detta hans verk handlade om. Men det hjälpte inte.

Lars Vilks

Share

1 Kommentar för “Konst och moral: Askans akvareller i Lund”

  1. Peter Ekström

    Utställningen med Carl Michael von Hausswolffs askmålningar har nu stängts i förtid. Konstnären är anmäld för brott mot griftefriden enligt Sveriges Radio.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2025 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree