Hem » Film, Recension, Videohyllan » Bluray: The Flowers of War

Bluray: The Flowers of War

The Flowers of War
Originaltitel: Jīnlíng Shísān Chāi
Krisgsdrama, Kina, 2011
Distributör: Noble Ent
Regi: Zhang Yimou
Skådespelare: Christian Bale, Li Li mfl.
Ute nu på svensk DVD och Bluray
Betyg:

— — —

Flowers of War är regisserad av Zhang Yimou, och detta är en herre som gör riktigt snygga filmer. 1987 kom denna kinesiska herres stora genomslag med Det röda fältet och sedan har det sprungit på med kritikerhyllade succéer som Den röda lyktan (1991), Shanghai Triaden (1995), Hero (2002), Flying Daggers (2004) och Den gyllene blommans förbannelse (2007). Till skillnad från många andra stora kinesiska regissörer så har aldrig Zhang Yimou valt att prova lyckan i Hollywood. Istället har han troget fortsatt göra filmer på hemmaplan och denna gång är det faktiskt Hollywood, eller åtminstone Christian Bale, som fått åka till Kina för att spela in denna delvis engelsktalade film.   

Platsen är den kinessiska staden Nanjing och året är 1937. Staden har invaderats av japanska soldater som begår fruktansvärda krigsförbrytelser på civilbefolkningen. Nästan en halv miljon kineser tros ha mördats under denna 6-veckorsperiod som i efterhand fått namnet ”Nanjing-massakern” eller ”The Rape of Nanking”. De västerlänningar som fanns i staden var dock olovliga byten då japanerna var oroliga för att röra upp allt för många internationella konflikter. En av dessa västerlänningar är John Miller, som i The Flower of War spelas av Christian Bale.

Begravningsentreprenören och opportunisten John Miller är i ärlighetens namn inte direkt någon typisk hjälte. Medan Nanjings befolkning brutalt mördas och skändas intalar sig Miller att det inte är hans krig och gör sitt bästa för att distanserar sig från konflikten. Men när Miller anlitas för att jordfästa en kristen missionspräst blir det även för honom svårt att inte reagera. Trots att större delen av Nanjing ligger i spillror finner han missionskyrkan orörd då japanerna än så länge inte vågat röra denna västerländska lilla oas. Kyrkofastigheten är dessutom befolkad med dussinet unga flickar som missionskyrkans präst räddat från rännstenen. När dessutom ett dussin av staden glädjeflickor dyker upp och kräver en fristad i kyrkan blir läget inte direkt enklare. Miller förstår nämligen att utan hans hjälp kommer både skol- och glädjeflickor våldtas och mördas av de japanska soldaterna som bara väntar på rätt tillfälle för att plundra kyrkan. När Miller dessutom förälskar sig i en av de unga prostituerade kvinnorna så har han inte längre något val. Han drar på sig en prästkostymoch  intalar japanerna att kyrkan står under hans beskydd…

Temat med unga utsatta kvinnor är inget nytt för Zhang Yimou. Speciellt hans tidiga filmer är fyllda av unga kvinnor som tvingas göra stora uppoffringar. The Flowers of War är inget undantag. Filmen är en adaption av Geling Yans novell 13 Flowers of Nanjing, och historien berättas utifrån en av de unga skolflickornas ögon. Och nog verkar Kina fortfarande ha en gås oplockad med Japan sedan denna period. De japanska soldaterna framställs som bestialiska hundar och inte helt oväntat är deras befälhavare finkulturellt belevade psykopater. Samtidigt som den gode Miller gör sitt yttersta för att rädda de unga kvinnorna så offrar spillrorna av den kinesiska armén gladeligen sina liv för kyrkans skolflickor när de flyr från de otäcka japanerna. Lite övertydligt kanske, men också väldigt effektiv och gripande.

Filmens första timme är förövrigt helt fantastisk. Krigsscenerna är perfekt koreograferade och fotot är så vackert att man nästan tappar andan. Vackert foto blir man förvisso nästan alltid bortskämd med när det kommer till kinesiska storproduktioner, men med välavvägd slow motion och kameravinklar genom kyrkoglas sticker ändå The Flowers of War klart ut i mängden. Timme nummer två är förvisso inte svagare, men betydligt mer fokuserad på romantik och de mänskliga relationer som utvecklas innanför kyrkoväggarna. Vissa skulle nog omnämna detta som smörigt men det är dessa relationer som är filmens ryggrad. Krigsskådespelat runt kyrkan är egentligen bara fonden för de uppoffringar som kommer att behöva göras.

Christian Bale kan i dagsläget välja och vraka mellan diverse lukrativa storfilmer i Hollywood. Det är därför väldigt roligt att se honom i en produktion som denna. Visst sitter jag till en början och tänker – men kom igen nu Batman, på med dräkten och spöa upp de där japanska bråkmakarna, men ganska snabbt så fastnar humorn i halsen. Precis som när Bale gjorde Rescue Dawn (2006) i regi av Werner Herzog så är det i dessa mer krävande roller vi får se att Bale absolut är en helt fantastisk skådespelare. Förhoppningsvis kommer han även i fortsättningen dyka upp ibland i filmer utanför det amerikanska studiosystemet. Bedårande Ni Ni, som spelar Millers kärleksintresse i The Flowers of War, är också värd att lägga på minnet. Detta är absolut en ung skådespelerska med framtiden för sig.

Visst är The Flowers of War nästan överdrivet nationalistisk och kanske också lite väl sentimental på sina ställen (något som man förövrigt inte får vara känslig mot när det kommer till kinesisk film). Men när det är så här stiligt och välgjort så är det svårt att inte även denna gång imponeras av filmkonstnären Zhang Yimou. The Flowers of War är dessutom en välkommen och välbehövlig paus från alla de kinesiska episka svärdsäventyr som kommit det senaste årtiondet.

Fotnot:

Det finns även en annan mycket bra kinesisk film från 2009 gällande Nanjingmassakern kallad City of life and Death.
För regi och manus står Lu Chuan (The Missing Gun, Mountain Patrol) och filmen brukar ofta omnämnas som en kinesisk Schindlers List (1993), inte minst på grund av sitt vackra svartvita foto.
En varning bör dock utfärdas – City of life and Death innehåller mycket starka och realistiska krigs-scener som är väldigt svåra att skaka av sig.

— — —

Kristoffer Pettersson är en del av Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree