CD: Tristan’s Harp
Recension, Skivor fredag, augusti 31st, 2012Tristan’s Harp: Arthurian Medieval Music (Naxos). Speltid: 61’16.
Capilla Antigua de Chinchilla, José Ferrero (dirigent)
–
Jag vet inte riktigt vad de flesta tänker på om man säger ”medeltida musik”. Kanske sjungande munkar. Eller något lite mer new age-klingande som kan förknippas med vissa scener i fantasyfilmer. Från medeltiden stammar en rad av de berättelser som kommit att bilda utgångspunkt för olika romantiska sagor och för just fantasy. Det är berättelserna om Tristan och Isolde, om nibelungarna, om riddarna runt runda bordet, berättelser som blandar äventyr och hövisk kärlek, trolldrycker och drakar, tvekamp och mystik.
Tristan’s Harp kallar ensemblen Capilla Antigua de Chinchilla en cd med ”Arthurian Medieval Music” – och nu talar vi verkligen om medeltida musik från medeltiden, inte om modern musik som vill låta ”medeltida”. Vi talar också om sekulär musik, det vill säga världsliga sånger och danser, inte om gregorianska hymner. Och vi talar om musik som på ett eller annat sätt kan knytas till sagorna om kung Arthur och hans riddare, den sköna Guinevere och trollkarlen Merlin. Det är musik från 1100-, 1200- och 1300-talets England, Tyskland, Frankrike och Spanien. Verken är ofta anonyma, men de kan också ha kända upphovsmän som Rikard Lejonhjärta, Alfonso X och den provençalske trubaduren Bernart de Ventadorn. Rikard skrev för övrigt sin sång i fängelse och låter förstå att det är skräp med vännerna som inte ser till att köpa honom fri.
Exakt hur det lät när det begav sig för nu sådär 800 år sedan kan vi naturligtvis inte veta, och det har också lett till mycket olika uppförandepraxis hos olika ensembler. En del tar ut svängarna rejält och excellerar i olika karnevaliska effekter med slagverk och lustiga blåsinstrument medan andra är mer strikta och restriktiva och nöjer sig med en enveten vevlira eller så. Capilla Antigua de Chinchilla under dess ledare José Ferrero väljer en medelväg som kanske inte direkt är gyllene men fullt farbar. Jag hade inte sagt nej till lite intressantare sångröster och ett ibland livligare musicerande, men som helhet är det ändå njutbart.
__________
Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.