DVD: Den osynlige mannen
Film, Recension, Videohyllan söndag, mars 25th, 2012Den osynlige mannen
Thriller/ Science Fiction, 1992, USA
Distributör: Studio S
Regi: John Carpenter
Medverkande: Chevy Chase, Daryl Hannah, Sam Neill m.fl.
Längd: 116 minuter
Finns på svensk DVD sedan 2012-03-21
— — —
1992 var Chevy Chase ett av de hetaste namnen i Hollywood när det kom till komedier.
Tack vare filmer som Tom i bollen och Ett päron till farsa! var han något av en ikon inom genren. Därför var det nog många som förvånat höjde ett ögonbryn när de fick veta att Chase skulle spela huvudrollen i John Carpenterns thriller Den osynlige mannen. Men med hjälp av kameratrick, smink och ett imponerande välskrivet manus skulle Chase porträtt av en man som ingen kunde se, ironiskt nog skulle det visa sig vara en av hans mest sevärda roller.
Efter en bisarr olycka finner sig börsanalytikern Nick Halloway osynlig, och dessutom på jakt undan CIA som vill värva honom till att bli spion. Nicks nya tillstånd gör förvisso att han har lättare än andra att gömma sig, men det visar sig också vara det enda positiva med att vara osynlig. Isolerad från samhället och hans nyfunna kärlek Alice, spelad av Daryl Hannah, försöker Nick göra det bästa av situationen medan han försöker komma på ett sätt att bota sin åkomma. Men inte ens en osynlig man kan gömma sig för evigt, och det dröjer inte länge innan CIA får upp spåret. Men hur ska de egentligen lyckas med konststycket att fånga en man de inte kan se?
Alla har vi nog någon gång fantiserat om hur det vore att vara osynlig. De flesta har nog associerat det hela med en form av frihet, där man skulle kunna bryta mot alla sociala och kulturella tabu utan att kunna dömas. Precis som att flyga, är osynlighet en form av kraftfantasi för många, vilket är en av anledningarna till att det är så uppfriskande att se att John Carpenters Den osynlige mannen istället fokuserar på de mer negativa aspekterna. Nick Halloway vill inget hellre än att bli synlig igen, och det är svårt att inte känna sympati för hans livsöde. Han är ständigt jagad, ständigt paranoid och ständigt tvivlandes på sig själv. Den härjade och plågade mannens situation blir bara än mer hjärtskärande genom valet av Chevy Chase i huvudrollen, då vi som publik automatiskt associerar honom med hans mer lättsamma roller. Kontrasten blir helt enkelt så stor att den överväldigar åskådaren. Helt utan komik är dock inte filmen, och Chase förgyller som vanligt dessa stunder med sin sedvanliga charm.
Men Chevy Chase rollprestation är inte det enda som gör Den osynlige mannen sevärd. Filmens kanske allra största behållning ligger i de specialeffekter man använt sig av för att bringa den osynliga karaktären till liv. Det som gör filmen så unik är att den kom just i skiftet mellan optiska och digitala effekter, vilket innebär att åskådaren bjuds på många tidigare obeprövade effekter. Trots detta så är de trickfilmade sekvenserna i Den osynlige mannen betydligt mer trovärdiga än mer moderna filmer på samma tema, som till exempel Hollow Man från 2000. Stundtals är det faktiskt riktigt svårt att avgöra vad som är en praktisk eller digital effekt, och resultatet är minst sagt slående.
Men specialeffekter är ju trots allt inte den enda en film behöver för att göra en oskyldig man trovärdig. Lika stort ansvar ligger hos filmens skådespelare att verkligen övertyga publiken om att det faktiskt är någon i rummet med dem. Än idag, tjugo år senare, finns det gott om skådespelare som inte helt klarar av att agera i scener där de inte kan se sina motspelare, vilket gör att Daryl Hannahs agerande i Den osynlige mannen blir än mer imponerande. Hon lyckas övertyga åskådaren om att det faktiskt finns en genuin kemi mellan henne och Chase, vilket är ett svårt uppdrag då han oftast inte ens var i samma rum som henne under inspelningen.
Jämfört med dagens moderna thrillerfilmer kan Den osynlige mannen te sig aningen långsam, då den spelar mer på atmosfär än tung action. Filmen är dessutom rätt daterad sett till hur den framställer teknologi, vetenskap och världen i allmänhet. Men även om John Carpenters klassiska science fiction-raffel inte är utan sina skavanker, så står den än idag ut som en av de bättre filmerna som gjorts på temat.
— — —
Johan Axell är filmvetare och frilansande skribent