CD: Spindelns gästabud av Roussel
Recension, Skivor torsdag, mars 8th, 2012Albert Roussel: Le festin de l’araignée; Padmâvatî Suites Nos. 1 & 2 (Naxos). Speltid: 54’53.
Royal Scottish National Orchestra, Stéphane Denève (dirigent).
–
Marinofficeren Albert Roussel (1869–1937) nöjde sig inte med att navigera till havs. Han kunde även konsten att lägga ut kursen musikaliskt. Tillsammans med Royal Scottish National Orchestra har Stéphane Denève visat sig vara en alldeles förträfflig Roussel-tolkare. Fyra skivor har man hittills hunnit med, och nu är det dags för en femte som rymmer baletten Le festin de l’araignée (Spindels gästabud, 1912) och två sviter ur operabaletten Padmâvatî.
Spindelbaletten är ett impressionistiskt färgat verk som bär tydliga spår av Maurice Ravels Daphnis et Chloë. Den jämförelsen utfaller föga förvånande till Roussels nackdel, men låt inte det avskräcka. Det här är delikat och klangligt raffinerad musik som bjuder upp såväl myror och tordyvlar som fjärilar och bönsyrsor till dans. Som namnet antyder har Padmâvatî (1918) ett indiskt motiv, vilket också delvis ger sig till känna i musiken. Här hör man också hur Roussels senare mer rytmiskt vitala verk börjar ta form.
Precis som tidigare har Denève synnerlig god hand med Roussels musik och gjuter mer liv i spindelmusiken än till exempel Christophe Eschenbach (Ondine) – och då har den senare ändå Orchestre de Paris till sitt förfogande.
Roussels fyra symfonier utgör kärnan i hans orkesterproduktion, och nöjer man sig med dessa skulle jag rekommendera inspelningen med Charles Dutoit (dubbel-cd till budgetpris på Apex). Men vill man satsa bredare är Stéphane Denève det självklara valet.
__________
Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion