Bok: Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar
Facklitteratur, Recension tisdag, november 1st, 2011Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar
Leif Mannerström
Norstedts. 192 sidor. Har utkommit.
Leif Mannerström, en av våra mest namnkunniga kockar och krögare, är också en kokboksförfattare av rang. Sedan 2003 har han författat i stort sett minst en kokbok om året. Flera av hans böcker har också översatts till engelska, norska och finska och några förekommer i flera upplagor. Kokböckerna täcker de tematiska områdena husmanskost, fisk och skaldjur och vilt. I år har följriktigt två nya kokböcker med Mannerström som författare sett dagens ljus. En av dem är Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar från Norstedts förlag.
Det intressanta med den här kokboken är att Mannerström nischar in sig på en specifik målgrupp – de äldre och de som lagar mat till dem. Mannerströms syfte med kokboken är att inspirera till att maten till äldre ska bli bättre. Den övervärmda smaklösa matlåda som serveras på många äldreboenden befrämjar inte aptiten för någon, enligt honom. Istället föreslår han att maten ska lagas från grunden, så att den inte mister sina dofter, sin fräschör och spänst. God mat är en rättighet för alla, även för dem som inte kan laga maten själv. Vem kan säga emot det?
På titelsidan bredvid ett portätt av en äldre leende dam i rosa kofta med babyblå tygrosbrosch namnges medarbetarna i bokproduktionen. Tomas Yeh står för matfotografierna och Sara Bergh för matstylingen. Jenny Grimsgård har fotat miljöer och personporträtten och Cilla Götlinder har stylat desamma. Kokbokens innehållsförteckning är tematisk ordnad i fem kapitel efter maträtternas funktion från aptitretare till varmrätt, mellanmål och dessert. Dessutom finns ett kapitel med fest- och helgmat. Boken avslutas med ett receptregister i bokstavsordning, som gör det lätt att leta reda på sin favorit. Att de flesta recepten redan publicerats i Mannerströms tidigare kokböcker får vi finstilt reda på av copyrightsidan som föregår förordet. Recepten, som till övervägande del kan beskrivas som husmanskost-klassiker, är traditionellt formelbundna. Det börjar med en liten uppmanande berättelse om råvarorna eller ett av Mannerströms egna matminnen, sedan följer ingredienserna och tillagningsanvisningarna. Inga överraskningar här inte, varken till form eller innehåll! Självklart finner vi recept på Pannbiff med lök, Kroppkakor och Stekt sill. Räkcrêpes Prins Bertil och Ångbåtsbiff är andra svenska klassiker som doftar från förr.
I kokboken varvas vackra fotografier på traditionella råvaror, t ex rödbetor och svampar, med aptitretande färgmättade foton på fint arrangerade maträtter tagna från fågelperspektiv och porträtt av enskilda äldre från olika äldreboenden, som dessutom får berätta ett matminne.
Ingrid Bergqvist från Nilstorpsgårdens äldreboende på Lidingö berättar t ex:
– Ingen kunde laga Janssons frestelse som jag. Det fick jag ofta höra. Min frestelse bestod av potatisstavar, tjock grädde, stekt lök, ansjovis och ansjovisspad.
Glada gruppfoton förekommer också i kokboken. Det blir en fin blandning, som ger ett personligt tilltal. Jag slås av insikten hur sällan man ser äldre personer som skrattar, umgås, äter och har roligt på bild i offentligheten. Osökt går mina tankar till min egen farmors paradrätt för söndagsmiddagen: plommonspäckad fläskkarré. Och jag blir inte besviken. En variant med frukt istället för enbart plommon finns i registret.
Jag tror att den här kokboken mycket väl kan fylla sitt syfte att inspirera de som lagar mat till dem som inte längre kan laga själv eller att få äldre att delta i matlagningen med igenkänning som hjälp. Jag köper dock inte boken för receptens skull. De kan man lätt hitta annorstädes.
– Där har vi knuten, sa skomakaren, när loppan satt på bäcktrån, som min farmor brukade säga.
__________
Yvonne Lindqvist är doktor i nordiska språk och postdok vid Örebro universitet, där hon forskar om översättning av kokböcker.
Fotograf: Tomas Yeh