Hem » Recension, Skönlitteratur » Roman: I havet finns så många stora fiskar

Roman: I havet finns så många stora fiskar

I havet finns så många stora fiskar

Sara Lövestam

Piratförlaget. 331 sidor. Utkommer den 16 mars

Handen på hans axel rör sig fram och tillbaka, nästan som vid massage. Han hoppas att han inte ska behöva ta av sig byxorna idag igen. Han heter Malte och är fem år. Malte har fått en ny vän som säger att de är så bra vänner att de faktiskt älskar varandra. Men att det finns människor som inte förstår kärlek, och det är precis sådana människor som tar barn från sina föräldrar.

Det finaste Malte har är en kotte som är lysgrön och Kalle, hans kompis på dagis. Hemmalivet med mamma och Ove är trassligt – missbruk och misshandel är en del av vardagen. Det enda Malte har kvar av sin pappa är ett trasigt Gameboy.

Malte gömmer sin kotte väl och han tar hand om sitt trasiga Gameboy. Han försöker att tänka på att inte säga fel saker till dagisfröknarna för då kan skräckinjagande soctanter komma och ta honom. Det säger hans mamma.

Flera nya människor kommer in i Maltes liv av olika anledningar: dagispraon Nozat, Roger, som hjälper mamma, och Kalle. Iakttagaren, som håller ett öga på dagisgården, blir också allt mer intresserad av Malte och tar fram kikaren för att komma närmare.

Och när fula fiskar börjar leta hål i skyddsnätet runt Malte visar det sig vara bräckligt. Missbruket slår ut de närmaste och människor runt honom som borde reagera och slå larm blundar. En enkel förklaring, som inte kontrolleras men som kan dokumenteras, ses som ett bra resultat.

Likt en deckarförfattare bjuder Sara Lövestam i sin roman I havet finns så många stora fiskar på villospår och pusselbitar. Vem har goda och vem har onda avsikter? Iakttagaren bakom gardinen? Nozat, som blir Maltes favoritfröken? Roger, som gör livet lite lättare för Maltes mamma? Vad hände Cecilia? Vem läser mejlen på “Love a little”? Allt cirklar till slut kring Malte.

Men dagispersonalen vill inte se det som ligger dolt under ytan, och fördomar gör dessutom att de ibland reagerar utan eftertanke när de möter någon som är annorlunda. Det kan vara små pojkar som vill leka i dockhörnan eller en kvinna som föddes i en mans kropp – människor som inte passar in i måttlighetens mönster.

Iakttagaren småler och ser ut genom bussfönstret, där hus fulla av måttliga människor seglar förbi. Där dövar de sitt inre med rekommenderat dagligt intag, stryker det rågade från skeden, köper jeans i en mörkare kulör när de vill vara lite vågade. De är Anonyma Måttlighetsmissbrukare.

Samtidigt som varningssignalerna blir allt starkare börjar tiden bli knapp, och Maltes liv är på väg att förstöras av någon som planerar ett förskräckligt brott.

Malte kan inte smita, inte gömma sig i en städskrubb utan måste fortsätta vara snäll på det där sättet vuxna vill. Lika fastnaglad sitter jag med boken i ett krampaktigt grepp. Sara Lövestam uppmanar oss alla att se oss omkring, intressera oss för andra människors liv och inte vara rädda för att handla när något verkar fel. Just du kan göra skillnad! Just du kan rädda ett barn!

Sara Lövestam vann 2009 tävlingen Bok-SM med sitt manus för debutromanen Udda. I havet finns så många stora fiskar är hennes andra roman. Är det en sann historia? Nej, sanningen är enligt Sara Lövestam ännu hemskare. Som en anonym måttlighetsmissbrukare kan det vara svårt att erkänna att hon har rätt.

__________

Linda Harradine är forskningskommunikatör och litteraturstudent.

Foto av Sara Lövestam: Stockholmsfotografen.se

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree