Biografi: …bara ett öfverskott af lif…
Facklitteratur onsdag, januari 26th, 2011…bara ett öfverskott af lif…: En biografi om Frida Stéenhoff
Christina Carlsson Wetterberg
Atlantis 368 sidor.
Utgivning: 26 januari 2011
Christina Carlsson Wetterberg är professor i historia vid Örebro universitet. Som kvinnohistorisk forskare ses hon som en föregångare. Hon har ägnat sin forskning åt ämnen som socialdemokratins kvinnosyn och äktenskapets historia.
Den här boken ägnar Carlsson Wetterberg åt Frida Stéenhoff (1865-1945), den orädda prästdottern som verkade som dramatiker och intellektuell i tidigt 1900-tal. Hennes syfte är dels att söka svaret på vem Frida Stéenhoff var och dels att undersöka var hon fick inspiration och stöd i från, hur hennes arbeten mottogs och vad det var hon skrev. Till syftet hör att försöka koppla samman Stéenhoffs person och livsverk med tiden hon verkade i. Hon var en kvinna som i mångt och mycket gick tvärsemot tidens idéer och följde sin egen väg, även om det blev obekvämt för henne. Hennes tankar kring kärlek, sexualitet och äktenskap var kontroversiella både bland dåtidens intellektuella, i den växande kvinnorörelsen och bland de konservativa.
Boken är uppdelad i sex större delar: Att välja sin väg, Hustru, mor och blivande författare, De första dramerna, Dramatiker och feministisk samhällsdebattör, Produktivt småstadsliv och För freden och moderskapets rättigheter.
Stéenhoff levde stora delar av sitt liv i Sundsvall och Stockholm. Hon umgicks med många av dåtidens intellektuella, både liberaler och vänstermänniskor, freds- och kvinnokämpar och författare. Hennes man, Gotthilf Stéenhoff, var läkare och delade hennes samhällsengagemang. De fick två barn, Fanny och Rolf.
Det var Stéenhoff som introducerade begreppet feminism i svensk debatt. Hon höll föredrag och talade om att: ”Feminism är blott ett annat namn för ljus.” För henne var feminismen redan tidigt en strid mellan själar, inte mellan kön eller klass, eftersom både män och kvinnor kunde stå på samma sida vad gällde kampen för det fria tänkandet och en social nyordning och mot militarismen och prästväldet.
Carlsson Wetterberg har verkligen lyckats med sitt syfte; att ge en rik och sammansatt bild av Frida Stéenhoff, både vad gäller det privata och det samhälleliga. Fastän boken är faktaspäckad är den en bok för sträckläsning. Den är ett välskrivet tidsdokument, där vi genom att följa en människas livsgärning får ta del av en tid som både var på väg framåt och spjärnade emot. Att Stéenhoff var en av dem som drev på genom nya, friska tankar framstår med all tydlighet. Med pennan i sin hand valde hon att gå sina egna vägar.
__________
Agneta Hagerud är litteraturvetare och lärare