Roman: I den fallande snön
Recension, Skönlitteratur lördag, januari 22nd, 2011I den fallande snön (In the Falling Snow)
Caryl Phillips
Översättare: Hans Berggren
Wahlström & Widstrand. 336 sidor. Har utkommit.
Invandringen till England har fått efterverkningar som till stor del präglats av ett omfattande utanförskap bland andra och tredje generationens invandrare. Det är till detta utanförskap och jakten på identitet som Caryl Phillips dedikerat sitt författarskap.
Phillips har sedan sin romandebut 1998 publicerat ett ansenligt antal romaner där majoriteten behandlar rasfrågor, invandring och utanförskap. Han är själv ursprungligen från St. Kitts, en ö i Västindien, så hans intresse för dessa frågor är inte obefogat.
Senaste romanen, titulerad I den fallande snön, avviker inte från författarens tidigare utforskande av invandringen och hur det kan kännas att som invandrare komma till ett land som just England där invandring är ett väldigt känsligt ämne. Mycket på grund av den främlingsfientlighet som alltför ofta ger sig tillkänna.
Vi får stifta bekantskap med Keith, en medelålders man med västindiskt ursprung bosatt i London. Keiths liv har varit allt annat än en dans på rosor: fadern institutionaliserad tidigt i Keiths barndom, modern avliden, en styvmor som efter uppbrottet från fadern sakta men säkert börjat tyna bort, en exfru med ny make, en son som genom sitt inträde i övre tonåren glider allt längre bort ifrån sin far. Som om inte detta vore nog blir Keith sjukskriven mot sin vilja efter att en anklagelse om sexuella trakasserier riktats mot honom efter en kort flirt med en märkbart yngre medarbetare.
Caryl Phillips skildrar protagonisten med ett självsäkert språk som aldrig gör det svårt att hänga med i handlingen. Phillips skapar även en speciell stämning genom att disponera handling, tid och rum lite huller om buller. Det börjar med att Keith promenerar genom nordvästra Londons gator på väg till sin älskarinna som snart kommer att hantera deras uppbrott en smula drastiskt. Hursomhelst, redan innan första bladet vänts har man uppmärksammats på blickarna Keith får motta, hur han ser i folks ögon att de inte vill gå på samma sida av trottoaren som han. Men ett visst lugn infinner sig när de ser hans kavaj och slips: ”Då måste han vara en av de skötsamma”.
Phillips har en inte helt oförklarlig förmåga att skildra de fördomar och tillitsproblem som många trångsynta människor i ”moderlandet” England har gentemot andra raser. Ett bra exempel är när Keith går hem genom regnet, utan paraply. Tidigare har han förklarat för en utbytesstudent, som han förgäves sökt något slags förhållande med, att ingen äkta engelsman saknar ett paraply.
I den fallande snön är en vacker och samtidigt brutalt ärlig skildring av vad som kan ske när man flyr från sitt hemland på grund av utanförskap, flyr till ett nytt land med hopp om bättring – och får uppleva samma sak upprepa sig. En av Englands största författare ger oss genom sitt stora och kontrollerade språk en mycket genomtänkt och intelligent skildring av dagens moderna England, ett land som tyvärr ibland inte ter sig riktigt som man kanske skulle vilja.
__________
David Johansson är litteraturvetare
Copyright/fotograf: John Biggins