Utställning: Terrakottaarmén
Fokus, Utställningar måndag, januari 17th, 2011
Den Förste Kejsarens dödsskräck gav oss uråldrig kinesisk historia
Kinas terrakottaarmé
Östasiatiska museet i Stockholm
Den Förste Kejsaren av Kina, Qin Shi Huangdi, led av dödsskräck. För att förlänga sitt liv drack han kvicksilver och arsenik.
Han lät också tillverka ett liv efter döden genom att iscensätta det med tusentals soldater och andra föremål i terrakotta, den brända leran som mycket riktigt bevarat hans liv och gärningar till våra dagar.
Håret reser sig när man blickar ut över schaktet med de tusentals soldaterna som stilla och liksom avvaktande blickar framåt. Deras händer är krökta men tomma. Vapnen, som var riktiga vapen, stals, troligen redan något år efter att gravschakten färdigställts år 2010 f.Kr. då den Förste Kejsaren dog. Han styrde sitt enade rike i elva år, ett rike som snabbt föll samman efter hans död.
Först trodde man att alla de tusentals soldaterna hade individuella ansikten, men senare har det visat sig att de stöptes i tio olika formar. Allt detta får man veta av den utomordentlige guiden i det underjordiska bergrummet under Östasiatiska museet och den alldeles fantastiska utställningskatalogen som hör till utställningen.
Vad man bara kan berätta om är den egendomliga tystnad som, trots bullret av alla turister, uppstår i och omkring montrarna med krigare, hästar och stridsvagnar. De tycks inneslutna i tystnad, en väntan kring den döde kejsaren. Uttrycket i deras ansikten är inåtvänt men ändå vaksamt. Även kropparnas spända hållning talar om beredskap.
Utställningstiden för terrakottaarmén har förlängts till den 20 februari på grund av den stora publiktillströmningen.
__________
Eva Lidén är journalist och konstnär
Foto: Eva Lidén