Bok: Varför gråter inte Emma?
Facklitteratur, Recension tisdag, november 9th, 2010Varför gråter inte Emma?
Magnus Wennerholm & Emma Jangestig
Forum bokförlag. 279 sidor. Har utkommit.
———
Klockan 19.18 öppnade Thomas ytterdörren. Han stannade upp mitt i en rörelse och blev stående ett ögonblick. Sedan skrek han rakt ut.
– Vad fan är det som har hänt? Vad fan är det här?
Kvällen den 17 mars 2008 utsattes Emma Jangestig för ett mordförsök i sitt eget hem i Arboga. Emma överlevde men förlorade sina två små barn, Max och Saga. Tyska Christine Schürrer, en gammal flirt till Emmas sambo Thomas, häktades den 20:e mars som skäligen misstänkt för mord och mordförsök. Den 16:e februari 2009 dömdes hon i hovrätten till livstids fängelse och utvisning.
Boken är en detaljerad och metodisk redovisning av hela händelseförloppet, från den ödesdigra mordkvällen fram till den sista rättegången. Händelseförloppen skildras främst ur Emmas eget perspektiv så väl som hennes pappa Rolands. Detta för att göra historien så samlad som möjligt.
Med saklig ton får vi följa Emmas och familjens tankar kring det som skett. Hennes förvirring när hon vaknar upp på sjukhuset utan att veta vad som hänt. Familjens våndor när de inte får berätta för henne. Den stora sorgen över de förlorade barnen som på något vis ska få utrymme mellan uttömmande polisförhör och påträngande journalister. Frustrationen vid rättegångarna där en leende Christine Schürrer vägrar svara på frågor och motsätter sig åklagarens anklagelser.
Det är en mycket ledsam och hjärtknipande läsning. Från första sidan infinner sig en hård klump av förtvivlan i magen. Flera gånger är jag tvungen att lägga ifrån mig boken och andas djupt. Det onda i världen blir plötsligt påtagligt närvarande. Två barn miste livet den kvällen. Kvar blev en sargad familj som, smärtan till trots, höll sig upprätt genom alla prövningar.
Journalistuppbådet kring händelserna i Arboga var massivt. Magnus Wennerholm jobbade på tv4:s Kalla Fakta och beskriver själv i boken hur han till en början vägrade att göra ett reportage om den drabbade familjen, men slutligen blev tvingad. Ur hans motvilja växte en vänskap fram och det slutade med att han blev en utav dem som kom att få ett mycket nära band till familjen Jangestig. Detta är ett faktum som avspeglas i boken då den varken känns exploaterande eller präglad av någon slags sensationsjournalistik. Istället serveras vi en text full av vördnad och förtrolighet, en önskan om att återge historien så värdigt som möjligt för alla parter.
Trots att sorgen är ständigt närvarande är det ändå kärleken som går segrande ur striden. Varför gråter inte Emma? är ett porträtt utav en själsstark kvinna som med stöd av sin familj lyckas resa sig ur den mest smärtsamma av katastrofer. En sann överlevare.
När rättegången nu gick mot sitt slut hade Emma växt till en stark kvinna. Styrkan hämtade hon inte ur hatet. Nej, hon lurade av tyskan hatet genom att inte besvara det. I stället krigade hon tillbaka med kärlek.
—
Sandra Wallin är manusförfattare och frilansskribent.
Jag ska precis börja läsa den nu.