Hem » Recension » Premiär för Orionteaterns ”föreläsning”

Premiär för Orionteaterns ”föreläsning”

Från utanförskap till entreprenör på 80 min/Foto: Martin Skoog

Ibland vet man inte så noga. Man kanske inte riktigt vet vad det är man är med om. Eller man kanske skulle tycka något annat om det om man visste att det var något annat.

I det här fallet visste man inte om det var teater eller en misslyckad föreläsning. Eller att det var Sverigepremiär. Hela framställningen var så hemlighetsfull så det kom liksom inte fram.

Men teater mitt i samtiden var det. Orionteatern var ansvarig, Stina Oscarsson regisserade och på ”scenen” stod Robert Fux och Ellen Norlund. Och föreställningen hette Från utanförskap till entreprenör på 80 minuter. Den gavs i samarbete med Svenska Freds och Skiljedomsföreningen och byggde på en seriebok av Lars Krantz, Fredrik Quistbergh och Fabian Göransson.

Det utspelar sig inte på någon scen utan hela miljön och förutsättningen är som en högst vanlig föreläsning. En sådan som elever på skolor och anställda på arbetsplatser nästan dagligen blir utsatta för av ditresta konsulter. Dessa vardagliga omständigheter gör att många i publiken inte ”avslöjar” att det handlar om teater/fiktion. Och när diskussion utbryter så är det med ett annat sting än vad som är vanligt i sådana här sammanhang.

Den manlige föreläsaren har arbetarklassbakgrund och pratar om vikten av att bli entreprenör och glider sakta in på vapenindustrin. Han har arbetat sig upp. För detta har han fått betala på ett sätt som han tycks vara helt omedveten om. Den kvinnliga föreläsaren kommer från överklassen men har fått upp ögonen för världens orättvisor under en turistresa till Indien. Hon har blivit civilt olydig och avrustat vapen på en vapenindustri. Nu står hon med en fängelsedom och ett rejält skadestånd (som rika mamma och pappa kommer att betala?).

Det finns många ingångar till de olika moraliska dilemman som föreställningen gestaltar. Alla är kanske inte lika väl fullföljda. Men helheten är utmärkt, publiken högröd i ansiktena och skådespelarna håller masken hela vägen ut. Ja, om det inte vore för ett brev som de lämnar efter sig så skulle nog många aldrig avslöjat fiktionen.

Aktörerna är väl valda för sina rollfigurer där omständigheterna kräver att de ideligen måste lämna manus. Skådespelarinsatserna är utmärkta. En randanmärkning är att mannen kanske kunde fått vara lite mer sympatiskt arbetarklassig och kvinnan lite drygare överklassig, då hade spänningen och problematiseringen vridits upp ytterligare ett snäpp.

Denna gång var det faktiskt premiär (efter ett antal provspelningar) och den ägde rum på Örebro Konstskola den 22 september.

Peter Ekström är rektor för Örebro konstskola, och frilansjournalist.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree